PLAVI FORUM

Novokomponovani jezici

Ići dole

Novokomponovani jezici

Počalji od Plavi taj Ned Feb 13, 2011 11:57 am

JEZIK ILI JEZICI
State department: Hrvatski, srpski i bošnjački tri su dijalekta jednog jezika
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - U rujnu 2009. godine Ured glavnog inspektora američkog Državnog tajništva poslao je interni dokument (koji nije dio dokumenata objavljenih na zviždačkoj stranici WikiLeaks ) Odjelu za ljudske resurse i Institutu za službu vanjskih poslova pod naslovom “Balkanska jezična problematika”.
Harold W. Geisel, tada zamjenik glavnog inspektora, izvještava o posjetu svog ureda američkim ambasadama u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji kada su čuli od “službenika službe vanjskih poslova i menadžera u ambasadama zabrinutosti vezane uz praksu Tajništva da tretira bošnjački, hrvatski i srpski kao tri zasebna jezika”. Službenici su izvijestili inspektora da je, zapravo, riječ o “dijalektima jednog jezika”. Inspektori su stoga zaključili kako bi bilo jako dobro kada bi Tajništvo prihvatilo taj stav i tretiralo ta tri jezika kao jedan, tj. tri regionalne varijante srpskohrvatskog jezika.

Tumačeći svoju odluku, inspektori navode da su jezici povezani s državama nakon raspada Jugoslavije.

“Unatoč novim imenima, ove regionalne varijante ostaju lingvistički bazično iste s neznatnim varijacijama, uključujući korištenje ćirilice u srpskom”, stoji u dokumentu.

Te se pak varijacije, smatraju američki inspektori, mogu lako razumjeti uz kratkotrajne vježbe konverzacije. Inspektor stoga zaključuje kako je nepotrebno da službenik koji se već obučio za, primjerice, hrvatski jezik, ako iz Zagreba ide u Sarajevo, mora proći cijeli tečaj bošnjačkog kao da je riječ o novom jeziku. Ured inspektora se poziva i na presedane u dva prijašnja mišljenja koja utvrđuju da bi “bošnjački, hrvatski, srpskohrvatski i srpski trebali biti grupirani zajedno i tretirani kao jedinstven jezik u cilju utvrđivanja podobnosti za plaćanje poticanja za učenje jezika”. Konačno, zaključuje se u dokumentu, “sva veća američka sveučilišta s dobro ustrojenim programima slavenskih jezika, uključujući Harvard i UCLA-u, tretiraju ova tri dijalekta kao jedan jezik
avatar
Plavi

Ribe Broj poruka : 203
Points : 12973
Reputation : 42
Datum upisa : 24.09.2010
Godina : 73

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu