PLAVI FORUM

ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Ići dole

ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Uto Feb 15, 2011 12:57 pm

ISHRANOM DO BOLJIH FUNKCIJA MOZGA


Naučnici koji se bave istraživanjem mozga i njihove kolege koje ispituju uticaj načina ishrane na funkcije mozga pokušavaju da nadju odgovor na pitanje kako ishrana utiče na rad mozga.

Meso, voćni sokovi, cerealije na nerve deluju lekovito, a za organ mišljenja naročito je dobra riba. 120 beba obuhvaćeno je istraživanjem. Polovina od njih, u starosti od 4 do 10 meseci hranjena je gotovom hranom koja sadrži 8 odsto mesa i ulja iz kukuruznih klica. Drugih 60 beba dobijalo je jaču hranu, u kojoj je bilo 150 odsto više mesa i ulja iz uljane repice. U još neobjavljenoj studiji centralno pitanje bilo je: hoće li mozak beba koje su ovako hranjene u potpunosti moći da izgradi svoje kognitivne sposobnosti?

Ishrana beba u Nemačkoj je dobra, kaže Matilde Kersting sa Instituta za istraživanje ishrane kod dece u Dortmundu. Ali mi želimo da znamo da li se ishrana dece može još poboljšati.

Džejms Jozef biolog sa bostonskog Univerziteta Tufts proučava koje materije u ribi, mesu, voću i povrću poboljšavaju umne sposobnosti.On smatra da pravilna ishrana u sebi krije veliki potencijal. Mnogi od nas potcenjuju uticaj koji ishrana ima na mozak.

Neurobiolog Fernado Gomez Pinila sa Kalifornijskog univerziteta koji je posvećen fenomenu ishrane kaže: Ishrana deluje na mozak poput leka. Centralna tema njegovog istraživačkog rada su nezasićene masne kiseline Omega 3.


Pitanje kako šnicla ili jabuka deluju na rad mozga do nedavno nije bilo predmet naučnog istraživanja. Čak naprotiv, odredjeni broj naučnika koji se bave neurologijom smatrali su da sastav ishrane ne igra odlučujuću ulogu kada je reč o inteligenciji i saznajnim procesima, sve dok se mozak snabdeva sa osnovnim hemijskim elementima koji su odgovorni za prenos signala i informacija izmedju ćelija u mozgu . Neki neuropeptidi sastoje se iz prostih amino kiselina koje sam organizma može da proizvede, i sasvim je svejedno da li se to ostvaruje na osnovu kobasice ili tofu sira. Za druge ne manje važne materije u mozgu, u medjuvremenu naučnici smatraju da je slika višeslojna. Naš hleb nasušni, koji svakodnevno jedemo deluje direktno na mozak, i tako manipuliše proizvodnjom određenih hemikalija.

Na primer u pečenju koje se servira za Božić nalazi se amino kiselina tryptophan, supstanca koju organizam čoveka sam ne može da proizvede.on preko krvotoka dospeva do mozga gde se encimi pretvaraju u hormon sreće serotonin koji igra važnu ulogu u izazivanju osećanja zadovoljstva i farmakološki gledano deluje protiv depresije.Određeni nacin ishrane osim što dovodi do zadovoljstva, već izoštrava i razum.


Postoje velike mogućnosti, kaže neurobiolog Gomez-Pinilla. Sa promenom načina pripremanja jela mogu se povećati kognitivne sposobnosti. Mozak se takodje može zaštiti od oštećenja, hrana može biti delotvorna protiv starenja.


Jesti pametno?

Epidemiološke studije ukazuju na mogućnosti da covek moze pametno da jede. Kanadski naučnici pre kratkog vremena ispitivali su način ishrane 450 učenika petog razreda.

Ispostavilo se da su bolje rezultate u čitanju i pisanju postigli oni učenici koji su se uravnoteženije hranili tako što su unosili u organizam mnogo voća i povrća a a manje zasićenih masnoća.Prizvođači industrijske hrane nanjušili su dobar posao i već izbacuju odgovarajuće proizvode na tržište. Na primer Firma Hipp proizvodi hranu za bebe koja je obogaćena sa masnim kiselinama Omega3. Švajcarski konzern Nestle sklopio je sporazum sa naučnicima Tehničkog Univerziteta u Lozani da istražuju delovanje ishrane na ljudski mozak i za to će Nestle sledećih pet godina Brain Mind ( Brejn Majnd) istitutu Univerziteta u Lozani isplatiti 25 miliona švajcarskih franaka.


Naučnici koji istražuju mozak i proizvođači hrane usmereli su istaživanja u pravcu otkrivanja onoga sto je odlučujuce uticalo na razvoj čoveka. Naime što je jelovnik naših pra predaka postajao bogatiji obilatiji time je i njegov mozak postajao veći . Narocito dobro je dokazana veza koja postoji izmedju unošenja u ishranu elementa, odnosno supstance (DHA) i razvoja mozga .Element (DHA) pripada klasi Omega3 i nalazi se u velikoj količini u membranama ljudskih ćelija mozga, gde učestvuje u prenosu signala i garantuje normalno funkcionisanje mozga. Ljudsko telo jedva da može da proizvede DHA (doko - saheksaenoična kiselina), koja se mora uneti u organizam hranom koja sadrži masnu rbu u kojoj je DHA bogatro zastupljena. Neki paleontolozi su čak i ubeđeni u to,da je pristup ovom izvoru ishrane bio početak nastanka današnjeg čoveka. Tek pošto su hominidi postali uspešni u lovljenju ribe, usledio je brzi razvoj mozga.Odstupaja od dokazano dobrog plana ishrane može još i danas da utiče na organ mišljena .Iz studije proizilazi da zbog nedostatka Omega3 dolazi do poremećaja koncentracije, poteškoća u pisanju, demencije i šizofrenije.Načinom ishrane je čak obeleženo i zdravlje neke nacije.


Riba je dobra protiv depresije

U Nemačkoj i drugim zapadnim zemljama konzumiranje Omega3 u prošlom veku dramatično je smanjeno-dok je depresija porasla na najviši nivo.

U Japanu gde je živa riba nacionalno jelo, depresija je do dan danas ostala retka pojava.Naučnici su prošle godine u Norveškoj koja je priobalna zemlja prvi put istraživali kako ishrana bogata sa plodovima mora deluje na mozak starijih ljudi. Oni su ipitivali više od dvesta žena i muškaraca u starosti od 72-74 godine. o Testirali su ih postavljajući im različite zadatke koje su trebali da reše. Rezultati studije pokazuju: Da su testirane osobe koje su u proseku dnevno jele najmanje 10gr. Ribe rešavali zadatke jako dobro. Rezultati su bili sve bolji pto je doza ribe bila veća. Najbolje rezultate u testiranju pokazali su oni koji su svakodnevno u organizam unosili oko 75gr.ribe. Takav pozitivan efekat očigledno nastaje jer masne kiseline Omega3 deluju direktno na nervne ćelije.


Pacovi koji su 4 nedelje dobijali hranu obogaćenu sa Omega3 mogli su mnogo bolje da podnesu povrede nervnih tkiva nego kontrolna grupa čija ishrana nije bila bogaćena sa Omega3. Interesantno je da su pacovi koji su tovljeni ishranom bogatom sećerom i zasićenom masnoćama mentalno slabili i bili su i podložniji bolestima mozga.Oni koji žele da iskoriste dobre straneOmega3 svakako ne treba da jedu sledj (haringe) pečene ili ribu mops. Nove narastaje takodje mogu da poštede od ribljeg ulja. To je rezultat istraživanja ishrane za decu na Dortmundskom Univerzitetu. Nauönici su uspeli da dokažu prvi put da bebe mogu da pretvore jedan određeni sastojak iz uljane repice (Alfa Linolen kiselina) u veoma važne Omega3 kiseline. Proces metabolizacije je uspeo, kaže Matilde Kersting, koja će uskoro predstaviti tačan rezultat studije u jednom stručnom časopisu.Povećanje udela mesa u ishrani sa 8% na 12%po njenom mišljenju ostavilo je tragove kod beba. Količina gvožđa u krvi se povećala, tako da do mozga moglo da se transportuje znatno više kiseonika. Naučnici sa Univerziteta u Dortmundu moraće da razjasne važno pitanje da li dodatna (veća) kolicina gvožđa u krvi i visoko kvalitetne kiseline Omega3 mogu da poboljšaju kognitivne sposobnosti beba. Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pon Feb 21, 2011 1:57 am

HRANOM ZAUSTAVITI IZBIJANJE RAKA

Tomas Selers, direktor centra za prevenciju raka na Floridi, izjavio je da 70% svih tumora uzrokuje stil zivota. On daje sest saveta kako se moze spreciti izbijanje bolesti raka, kada je covek genski predestiniran za tu bolst. Tajna je u koristenju pravilne ishrane:

1. IZBACITI ŠEĆER
Secer i gustin ubrzavaju procese vrenja i time aktiviraju celije raka. Ovim celijama treba 20-30 puta vise secera, nego jednoj zdravoj celiji. Zato se savetuje ogranicenje konzumiranja hleba (pre svega belog hleba i zemicki), rezanaca, princa, krompira i samog secera.

2. SMANJITI KISELINU
Savetuje se uzimanje jogurta i magnezijum citrata u cilju smanjenja kiselina u zeludcu.

3. VITAMIN D
Studije raka grudi, creva i prostate pokazuju, da dovoljan nivo vitamina D u krvi, poseduje zastitnu ulogu od raka. Posebno bogate vitaminom D su masne ribe, puter i zumance.

4. UZIMATI CINK
Cink igra vaznu ulogu kod jacanja imunog sistema. Govedje meso, bademi, zeleno povrce i posebno kelj, imaju dovoljno cinka u sebi da pruze ovu zastitu.

5. PITI VODU
Ona omogucuje biohemijske procese u telu i podupire ciscenje organizma. Ko se ne bavi sportom i ne znoji se puno, treba da uzima vodu sa niskom kolicinom minerala u sebi, jer ona lakse ispira nepozeljne soli iz tela.

6. KAFA STITI
Mnoge studije potvrdjuju da kofein poseduje dejstvo sprecavanja izbijanja celija raka. Pet soljica kafe dnevno snizavaju rizik od pojavljivanja tumora i efektivnije su od caja koji sadrzi daleko manju kolicinu kofeina. Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Pera Detlic taj Čet Mar 03, 2011 8:54 am

evo plavac kad budeš dobio šećer (posle kraha Jurofonda i Solane) da izbjegavaš ove vještačke zaslađivače:


Aspartam je kancerogen?
03. mart 2011.
Share Ukoliko nemate dijabetes uvijek je zdravije sladiti šećerom.Jedan od najkorišćenijih vještačkih zaslađivača, aspartam, nije bezbjedan po zdravlje. Pojavila se i treća nezavisna studija, ovoga puta italijanska, koja potvrđuje nalaze dvije prethodne: aspartam je kancerogen.

Njegovo dejstvo proučavano je u ovom istraživanju na stotinama laboratorijskih životinja, kod kojih je utvrđen porast broja tumora jetre i pluća. Podsjećajući da su takav nalaz već pokazale dvije studije, od kojih je posljednja francuska, direktor italijanskog istraživačkog centra „Ramacini“ Morando Sofriti istakao je, međutim, da generalno postoji problem sa vještačkim zaslađivačima, koji se otkrivaju i izbacuju na tržište najblaže rečeno nedovoljno ispitani, ili samo na osnovu studija samih proizvođača.

Pa i kada se pojave sumnje, ili čak dokazi da je neki od njih štetan, tržište ne reaguje. Tako je sa aspartamom. Procjenjuje se da danas taj vještački zaslađivač svakodnevno koristi više od 200 miliona ljudi, kroz više od šest hiljada proizvoda, od pića, keksa i bombona, preko jogurta, do čak više od 500 lijekova, među kojima je najviše - dječjih sirupa.

- Naša studija rađena je na 800 životinja, što je dvostruko više nego što obično obuhvataju laboratorijska testiranja. Rezultati su definitivna potvrda kancerogenosti aspartama - rekao je Sofriti, i podsjetio da italijanska studija nije prva već treća koja je to pokazala, kao i da je jedna danska studija pokazala da je kod žena koje koriste aspartam značajno veći broj prevremenih porođaja, ali da se još ništa nije desilo. U stvari, tek poslije objavljivanja studije instituta „Ramacini“, EFSA, evropsko tijelo za bezbjednost namirnica, objavilo je da će na narednom sastanku, krajem februara, razmotriti tu i dansku studiju. Stav EFSA je, kako se može zaključiti iz izjave njihovog portparola, da treba „odrediti bezbjednu dnevnu granicu“ unošenja vještačkih zaslađivača, i da je u svakom slučaju „bolje smanjiti unos šećera, slatkiša i slatkih pića.“

Sofriti je najavio i da će institut „Ramacini“ nastaviti istraživanje o vještačkim zaslađivačima i da će se sada koncentrisati na „sukralozu“. U međuvremenu, Svjetska agencija za istraživanja raka (IARC) objavila je da će i sama istraživanja vještačkih zaslađivača staviti među svoje prioritete, prenosi B92.

avatar
Pera Detlic

Broj poruka : 88
Points : 7459
Reputation : 0
Datum upisa : 24.09.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pet Mar 11, 2011 4:02 pm

NAPITAK ZA ZDRAVLJE -1

pola cvekle sa liscem
6 sargarepa
3 grancice persuna

Cveklu i sargarepu ocistiti, usitniti i zajedno sa liscem cvekle i persuna iseckati. Sve iscediti.


NAPITAK ZA ZDRAVLJE-2

4 sargarepe
1 jabuku
pola cvekle
saka persunovog slisca

Sagarepe ocistiti i iseci, jabuku i cveklu seci na tanke kriske i sve iscediti


ZA VREME LETNJE ZEGE

1 veliki zreo paradajz
pola krastavca
koren celera
manje parce limuna

Paradajz iseci na komade, krastavac i celer na trake i sve zajedno sa limunom iscediti.


ZA SNAGU I IZDRZLJIVOST

4 sargarepe
cvekla sa liscem
puna saka listova spanaca

Sargarepe i cveklu ocititi i usitniti, dodati spanac i sve iscediti.


VITAMINSKI NAPITAK POSLE ZIME

2 debele kriske ananasa bez kore
3 rotkvice
saka lisca maslacka

Ananas iseci na trake i zajedno sa rotkvicama i listovima maslacka iscediti.


Very Happy
_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Sub Mar 19, 2011 3:08 pm

KOJE SU NAJZDRAVIJE NAMIRNICE?


U svetu savremenog zivota kada jedemo prvo sto nam padne na pamet i cesto se susrecemo sa problemima viska kilograma i raznih bolesti, bitno je znati koja hrana je zdrava za srce, koja smanjuje rizik od raka, dijabetesa i drugih oboljenja. Ovo je lista zdravih namirnica koje ne bi trebalo zaobilaziti u svakodnevnoj ishrani.

KAJSIJE - Pune su beta karotina koji sprcava veca ostecenja i stiti oci. Telo taj sastojak pretvara u vitamin A, cime otklanja mogucnost stvaranja raka.

AVOKADO - Pomaze u snizavanju nivoa holesterola i povecava visinu HDL-a.

MALINE - Sadrze sastojke koji deluju protiv razvoja raka, ali i puno vitamina C i vlakna koji su odlični protiv holesterola i srcanih bolesti.

DINJA - Dva jaka antioksidanta, vitamin C i beta karotin, u saradnji sa kalijumom, koga ima dva puta vise nego u bananama, savrseni su sastojci u svakodnevnoj ishrani.

SOK OD BRUSNICE - Cisti krv od infekcija i stiti od razvoja stetnih bakterija.

PARADAJZ - Sadrz likopen, jedan od najjach karotenoida koji djeluju kao antioksidanti u organizmu. Paradajz smanjuje rizik od bolesti mokracnih puteva, trbuha i creva.

SUVO GROZDJE - Izuzetan su izvor gvozdja koje pomaze u cikulaciji krvi.

SMOKVA - Sadrzi dosta kalijuma, vlakana i vitamina B6 koji je potreban za dobro raspolozenje. Smanjuje olesterol i sprecava zadrzavanje viska vode u organizmu.

CRNI LUK – Stiti od raka, sadrzi vitamine B6 i C.

ARTIČOKE - Ovo povrce takodje stiti od raka, i regulise holesterol.

BROKOLI - Smanjuje rizik od raka dojke i prostate. Sadrži puno vitamina C i beta karotina.

SPANAC - Sadrzi vitamine C i K, beta karotin, folate, lutein i karotenoide koji stite od makularne degeneracije.

BELI LUK - Koristan je za smanjenje LDL-a (loseg holesterola). Snizava krvni pritisak i pomaze u prevenciji bolesti trbuha i raka creva.

PŠENIČNE KLICE – Sadrze vitamin E i magnezijum, koji je potreban u sprecavanju grceva misica.

KIKIRIKI – Veliki izvor proteina, gvozdja, cinka i magnezijuma. Smanjuje rizik od srcanih bolesti.

ŠKOLJKE - Izvor vitamina B12, gvozdja, minerala, magnezijuma i kalijuma. Odlicne su za bolje funkcionisanje zivaca i bolji rad mozga.

JABUKA - Bogata je vlaknima, održava krvni pritisak i drzi visinu secera pod kontrolom. Zahvaljujući pesticinu i polifenolu, jabuke mogu da snize los holesterol u krvi. Za maksimalni ucinak jabuku jedite sa korom, jer kora ima sest puta jace antioksidantsko delovanje. Verovatno zato sto povecava proizvodnju acetilholina, supstance koja salje poruke među zivcanim stanicama, jabuka utice pozitivno na pamcenje. Naucnici su otkrili i da smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i utice na celije i njihovu otpornost. Ljudi koji jedu i više od jabuke na dan smanjuju mogucnost obolevanja od raka. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pet Apr 01, 2011 7:55 pm

BLAGODETI LIMUNA


Limunu se pripisuju razna svojstva, ali najpovoljniji efekat ima na ciste i tumore. Smatra se takođe da je on antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcijai gljivica, da je efikasan protiv internih parazita i crva, da reguliše veoma visoki krvni pritisak, nervne poremećaje i djeluje antidepresivno.

Izvor ove informacije je fascinantan: on potiče od jednog od največih proizvođača lekova na svetu, koji tvrdi da je posle više od 20 godina rada u laboratoriji od 1970. godine, konstatovao da limun uništava maligne čelije u 12 vrsta raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluča i pankreasa.

Sastojci ove biljke su pokazali da djeluju 10.000 puta bolje od Adiamicina, hemoterapeutskog leka za usporavanje rasta kanceroznih ćelija. Ono što je još iznenađujuće je to što limun uništava kancerogene ćelije, a ne utiče na zdrave ćelije.

U tradicionalnoj medicini limun se smatra lekom protiv bolesti krvnog sistema, migrene i starenja, služi i za uklanjanje pega, poboljšava ten, obnavlja kožu i kosu, pomaže protiv stresa, a sto grama limuna sadrži samo 26 kalorija. Plod sadrži 30% soka, u kome ima 6-8% limunove kiseline, kao i vitamina A, B i C. Svi sastojci limuna, ali prvenstveno vitamin C, jačaju kosti i vezivno tkivo, štite od infekcija, smanjuju sklonost pucanja kapilara i vazno su za zaštiti zubnog mesa. Limun je dobro uzimati uz spanac, jer pojačava asimilaciju gvozdja iz njega. Limun se takodje koristi i kao čistač krvi, diuretik, sredstvo za smirenje živaca, pomešan sa medom pomaže protiv angine, a razblažen se koristi protiv lišajeva i bradavica.

U starim vremenima vjerovalo se da limun uklanja anksioznost, povećava sposobnost pamćenja, poboljšava kvalitet spavanja i varenje. Kako su pokazala savremena istraživanja, takva vjerovanja nisu bila pogrešna. Naime, naučno je dokazano da limun zaista smanjuje anksioznost i ima efikasno djelovanje na mozak. Dokazano je čak i da čaj od limuna ublažava simptome demencije. Ako imate takvih tegoba, nastojte što češće konzumirati limun. Posebno se preporučuje čaj od limuna koji možete konzumirati svakodnevno.

Iako to možda ne biste rekli, limun ima više šećera nego jagode u istoj količini. Osim toga, pun je blagotvorne limunske kiseline i vitamina C. Međutim, limun sadrži i hidroksicitat, odnosno supstancu koja usporava stvaranje i taloženje masti.
Takodje obiluje esencijalnim uljima kao sto je limonen, koji usporava ili blokira sintezu holesterola. Uz to, u kori limuna se nalazi se posebna vrsta šećera pod nazivom polikosanol koji nam pomaže u sagorevanju masnoća.
Limun takodje ubrzava metabolizam i ima dejstvo kao blagi diuretik pa pomaže izlučivanju suvišne tecnosti.

Dijeta sa limunom
Sa tom dijetom moze se izgubiti 7000 kalorija nedeljno, 1000 svaki dan. Dijetu je osmislila nutricionistkinja dr. Eveline Flachi i temelji se na smanjenju unosa masnoća, pri čemu kalorijski unos nije manji od 1200 kalorija. Dijeta omogućava gubitak jednog kilograma masnoća (a ne mišića) nedeljno. Za vreme dijete mora se dnevno pojesti približno 4 limuna (kao sok ili kao nastruganu koricu). Ova dijeta pročišćava i smanjuje apsorpciju masnoća na prirodan način i čini kožu lepšom. Namenjena je onima, koji se osečaju teškima, koji imaju teškoće sa varenjem i onima, koji imaju nečistu kožu. Vitamin C je čudotvorno sredstvo protiv starenja i pomaze kod proletnjeg umora. Dijetu je najbolje upotrebljavati za vreme promena godišnjeg doba, i to u trajanju 7 do 15 dana. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Sub Apr 23, 2011 8:13 pm

CIMET


Sta je cimet? Cimet se dobija od kore stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum), koje raste u Aziji, i najvise se upotrebljava kao zacin. Kineska farmakopeja ne bi mogla ni da se zamisli bez ove lekovite biljke. Kora cimetovca upotrebljava se za lecenje prehlade, kaslja, grceva u zelucu, problema sa varenjem, psihickih problema i tonifikacije tela, a etericna ulja od lista ove biljke koriste se za lecenje slabe cirkulacije i reumatizma, celulita, stomacnih problema, infekcija, kolitisa i sprecava slepljivanje krvnih plocica.
U antičkom sveetu cimet je smatran dragocjenijim od zlata. Drevni Egipćani su koristili cimet u procesu balzamovanja, dok su ga srednjovjekovni lekari koristili u lekovima protiv kašlja, promuklosti i upale grla.

Kineske legende kazu da je cimet koristio Peng Zua, za kojeg postoji verovanje da je doziveo 888 godina. Zatim, da se od cimeta pravilo cudotvorno vino cija je samo jedna kap bila dovoljna da telo oboji u boju zlata i da pomesan sa mozgom od kornjace dobija magicnu moc, pa onaj ko ga popije moze hodati po vodi.

Gajenje cimeta

Cimet je tropsko zimzeleno drvo koje pripada porodici lovora. Listovi cimeta su tamno zeleni na vrhu a svjetlije zeleni ispod. Kora je glatka i žućkasta. I kora i lišće daju aromu. Cimet najbolje uspjeva u toploj, vlažnoj, tropskoj klimi na maloj nadmorskoj visini.
Stabla cimeta u plantažama rastu kao malo grmlje, ne više od 3 m, što proizlazi zbog neprestanog podrezivanja da bi se dobila nova kora. Spoljna kora stabla se struže dok se unutrasnja kora ostavlja da se osuši i ukovrdza. Kovrdze se onda valjaju da bi se dobili kompaktni štapići koji se sortiraju po debljini, aromi i izgledu.

Upotreba

Cimet se obično koristi kao začin u pripremi kolača i drugih pekarskih proizvoda, pudinga, čokoladnih jela i deserta. Međutim, u zemljama bliskog istoga I u nekim zemljama Afrike, cimet je glavni sastojak Curry-a i drugih slanih jela.

Čuvanje
Štapići cimeta mogu da zadrze njihov ukus na neodređeno vrijeme. Na žalost, stapici se tesko melju, pa mnogi kuvari koriste cimet u prahu za kuvanje. Kao i drugi začini u prahu, cimet brzo gubi ukus, tako da bi trebao biti kupljen u malim količinama i čuvan daleko od svetlosti u hermetički zatvorenim posudama.

Lekovita svojstva
Nedavne studije utvrdile su da konzumiranje malog iznosa cimeta (pola kašičice dnevno) može da smanji šećer u krvi, holesterol i trigliceride za čak 20% kod bolesnika tipa dijabetesa II, koji ne koriste insulin.

Sastojci

Primarni hemijski sastojci ove biljke su cinnamaldehyde, guma, tanin, manitol, Kumarin, i eterična ulja (aldehidi, eugenol, pinen).
Eterično ulje ove biljke je moćan antibakterijski, anti-gljivični, i uterični stimulans. Very Happy_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Ned Maj 08, 2011 3:48 am

NAMIRNICE KOJE TRAJU ZA UVEK


Rok trajanja ne važi za neke namirnice. Ukoliko ih čuvate pravilno, šećer, so, pirinač, med i sirće i mnogo posle datuma naznačenog na pakovanju mogu se koristiti bez bojazni, tvrde stručnjaci. Veliko spremanje kuhinjskih plakara i ostava najčešće se svodi na bacanje svih proizvoda i namirnica za koje ne možemo da se setimo kada su kupljeni. Međutim, stručnjaci savetuju da pre nego što pobacamo sve što nam se učini bajatim proverimo da li je zaista prošao rok važnosti.

Secer. Budući da ne omogućava razvoj bakterija, bez obzira na to da li je reč o rafinisanom belom, žutom ili onom u prahu, šećer teško može da se pokvari. Ukoliko se čuva u ambalaži u koju ne može da uđe vazduh bez bojazni može se koristiti čak i posle više godina. Važno je samo da se šećer nije stvrdnuo, ističu stručnjaci.

Glazirani i integralni pirinač vrsta koje nisu bogate uljima takođe ne morate bacati ukoliko nema vidljivih razloga za to. U dobro zatvorenoj vrećici pirinač je bezbedan gotovo zauvek!

Med. Iako su proizvođači dužni da na pakovanju navedu rok trajanja, pravi med zasta neće izgubiti nijedno svojstvo nikada ukoliko ga čuvamo u zatvorenoj tegli na tamnom i ne previše hladnom mestu, poput kuhinjskog plakara. Antibakterijsko svojstvo koje duguje niskom sadržaju hidrogenperoksida koji se vremenom obnavlja med čuva od kvarenja, a problem ušećerenosti nije nerešiv. Ukoliko vam smetaju kristali koji su se formirali u tegli i želite ponovo gust, ali tečan med, samo ga zagrejte. Zatvorite teglu dobro i spustite je u šerpu sa toplom vodom. Temperatura ne bi smela da premaši 45 stepeni celzijusa da bi se očuvala svojstva korisnih materija u medu.

So, navode stručnjaci, nikada se neće pokvariti. Obična ili morska so podjednako su otporne na vreme ukoliko ih čuvamo na suvom i hladnom mestu.

Destilovano sirće, sa izuzetkom vinskog, moći će da se koristi za marinade i prelive za salate godinama. Posle svakog korišćenja samo dobro zatvorite flašu u kojoj se nalazi.

Stručnjaci ukazuju da pre nego što navedene namirnice iznesete na sto posle dugog boravka u dubini ostave ipak proverite da li su u dobrom stanju. Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Čet Maj 19, 2011 2:46 am

RUKOLA - SALATA PUNA ZDRAVLJA


Vitamini, minerali i materije koje proteruju toksine iz organizma samo su neki od razloga koji su naveli dijetologe da rukolu svrstaju među povrće koje bi trebalo da bude što češće na našim trpezama. Zeleni listovi oporog ukusa i aromatičnog mirisa najkorisniji su sveži, kao osnova salate.

Jednako prisutna na pijacama i u marketima, ali i u privatnim baštama, rukola je od potpuno nepoznate biljke postala redovna preporuka, kako profesionalnih kuvara, koji ističu specifičnost njenog jedinstvenog ukusa, tako i lekara.

U svežem stanju najčešće se konzumira kao salata. Daje specifičan ukus supama i čorbama, rižotu, pastama i prelivima na bazi paradajza. Koristi se kao dodatak pinjolama, picama i specijalitetima od divljači, plodova mora i sa roštilja. Leti je posebno osvežavajuća u kombinaciji sa sirevima jake arome.

Čak i ukoliko ne volite karakterističan ukus rukole nemojte se odricati ove biljke, jer je dragocena za zdravlje. Gorčinu ćete ublažiti kratkim blanširanjem, ili prženjem na maslinovom ulju.

Rukola je na pijacama prisutna od maja do oktobra, a tamnozelena boja listova ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke, jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi najduže tri dana. Pre pripreme, listove dobro operite pod mlazom vode, a zatim odsecite peteljke.
Svojevrsna riznica vitamina A, K i C i dela B kompleksa, idealna je podrška dobrom zdravlju i ukusna prevencija mnogih bolesti.

Osim vitamina sadrži i veće količine vode, ugljenih hidrata i belančevina, ali je bogata i u ishrani bitnim mineralima, pre svega kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom i fosforom.
Iako je reč o mediteranskoj samonikloj biljci, nekoliko vrsta rukole lako su dospele među kulture koje se uzgajaju u vrtovima, pa su tako stigle i u srpske najpre plastenike, a zatim i bašte.
Kao i njeni rođaci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe i kelja, rukola stimuliše enzime koji čiste organizam od toksina i potencijalnih kancerogena, te se najčešće preporučuje u prevenciji raka dojke.

Blagotvorno deluje na varenje, jer reguliše i prekomerno izlučivanje želudačne kiseline, čime se efikasno koristi pri lečenju čira i uporne opstipacije.

Dijetolozi često pominju rukolu i kao prirodni izvor energije, zaštitnik srca i čistač krvi, jer hlorofil, kojim je takođe bogata, pomaže da se veće količine kiseonika prenesu u sve delove tela.
Specifičnog oporog ukusa i aromatičnog mirisa, ova biljka je najkorisnija kada se jede sveža u salati, iako neka od važnih svojstava neće izgubiti i kada je dodatak kuvanim jelima.


OSVEŽAVAJUĆA SALATA


Sastojci:
2 vezice sveže rukole
2 grančice svežeg bosiljka
150 g gorgonzole
šaka oraha
2 kašičice cvetnog meda
kašika soli
kašika soka od limuna
malo bibera
1 dl maslinovog ulja

Priprema:

Sitno iseckajte rukolu i stavite je u veliku činiju za salatu. Dodajte listove svežeg bosiljka i dobro promešajte. U manjoj posudi pomešajte med, so, sok od limuna, biber i maslinovo ulje. Prelijte time salatu i ponovo dobro promešajte. Preko salate pospite izdrobljenu gorgonzolu i sitno iseckane orahe. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pon Jun 06, 2011 3:41 pm

PAŽNJA! - ZDRAVE NAMIRNICE KOJE GOJE


Za čips, pomfrit i sva pržena jela znamo da su jako kalorična, no, neke su namirnice, iako slove za zdravu hranu, prepune skrivenih masnoća i kalorija, a da toga nismo ni svjesni.

Neke od takozvanih ´zdravih´ namirnica, ustvari su tek prerušena brza, ultra-kalorična hrana. Ne samo da nisu podobne za bilo kakvu dijetu, već se od ovakve hrane možete i dodatno udebljati.


Sušeno voće

Šoljica po šoljica – sušeno voće je prava kalorijska bomba! Ono sadrži pet do osam puta više kalorija nego ono u svježem obliku. Svježe grožđe, tako, sadrži 60 kcal po šoljici, dok grožđice imaju 460. Također, mnogi proizvođači u sušeno voće dodaju i dodatni šećer, tako da broj kalorija tvrdoglavo raste.


Mix žitarica

U kombinaciji sa lješnjacima, zobenim pahuljicama, glazurom od šećera ili meda... ovaj obrok ima preveliki broj kalorija.


Mleko za kafu

Kap po kap i kafa po kafa... i to se pretvara u 200 ili više kalorija i istom količinom masti kao i komad putera!


Kolači od pirinča

Ovaj lagani snack je niskokaloričan i ne sadrži masnoće, ali isto tako mu nedostaje i vlakana ili proteina – sastojaka za koje stručnjaci kažu da zaustavljaju glad i pružaju osjećaj sitosti. Ovo ne znači da ćete se od kolača od riže udebljati, ali ćete nakon njih vrlo brzo osjetiti potrebu za nekom kaloričnom hranom, da biste se riješili gladi.


Vegetarijanski burger

Izbjegavanje mesa u vašem burgeru je svakako dobar potez, s obzirom da se lišavate suvišne masnoće i holesterola. Ali, masni sir u kombinaciji sa povrćem - još tome dodajte i kečap prepun šećera – nimalo ne umanjuje količinu kalorija u vašem burgeru.


Sokovi

Da, treba piti dosta tekućine. I da, voće je zdravo. Ali ne, djus koji je prepun šećera i ugljenih hidrata.


Dijetalna smrznuta jela

Puna su natrijuma, a s obzirom na to da se veštački proizvedena kalorična hrana ne može osloniti na bogatstvo ukusa, potrebno joj je dosta soli. Kao rezultat ovakvog obroka, vaše tijelo zadržava vodu, pogotovo u području ruku i nogu.


Salate

Nema ničeg boljeg za vašu liniju od svježeg povrća, no dodaci u vidu raznih dressinga, ulja (pa čak i maslinovog) ili narendanog sira, vašu salatu mogu učiniti kaloričnijom čak i od porcije tjestenine. Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Uto Jun 21, 2011 1:46 am

NAMIRNICE ZA UBRZAVANJE METABOLIZMA


Ako želite da se hranite zdravo, ali i ako želite da regulišete svoju telesnu težinu, bitno je znati koje su to namirnice koje dovode do ubrzavanja metabolizma.

Metabolizam je proces koji dovodi do razgradnje ugljenih hidrata, masnoća i belančevina u energiju. Ova energija može biti iskorišćena od strane tela u procesima izgradnje i održavanja životnih funkcija. Najpre telo razgrađuje uglene hidrate, zatim masti i konačno proteine.

Metabolizam je možda delimično zasnovan na genetskom nasleđu ali sigurno da konzumiranje prave hrane može da ubrza metabolizam za desetak procenata.

Uopšteno govoreći hrana kao što je povrće, voće i riba, nemasni proteini i zrnevlje ubzrava metaboličke procese. Na primer, spanać, šargarepa, špargla, kupus, brokoli, i lisnato povrće.

Takođe tu spada i ćuretina ili piletina bez kože kao izvor proteina. Omega 3 masne kiseline koje su sastavni deo mogih morskih riba mogu takođe pomoći u ubrzavanju probave hrane. To će dovesti takođe i do uvećanja koncentracije enzima koji sagorevaju masnoće na uštrb onih koji ih skladište. Celo zrno pirinča, ječma ili ovsa je takođe značajan ubrzavač metabolizma.


1. Voda

Najnovija proučavanja sugerišu da unos vode u organizam ubrzava sagorevanje kalorija i mršavljenje. Istraživanja sprovedena u nemačkoj sugerišu da se stepen funkcionisanja metabolizma može povećati do 30 procenata nakon što su ispitane osobe popile pola litre vode. Voda je takođe prirodno sredstvo za potiskivanje apetita. Voda ispire natrijum i toksine iz našeg organizma. Ako se pije dovoljno vode to će imati za posledicu da nećete tako lako moći da žeđ zamenite za glad. Započnite dan sa čašom čiste vode.


2. Zeleni čaj

Proučavanja su pokazala da ekstrakt od zelenog čaja pojačava metabolizam i može pomoći u smanjenju telesnih kilograma. Zeleni čaj je poznat kao namirnica koja dovodi do popravljanja raspoloženja, a sadrži i antikancerogene supstance u svom sastavu. Takođe se smatra da zeleni čaj pomaže u preventivi srčanih oboljenja.


3. Supa

Jedite manje a u isto vreme sagorite više masnoća tako što ćete konzumirati jedan tanjir supe uz glavni obrok dnevno. Prema istraživanjima američkih nutricionista, supa je odlično sredstvo da se potisne apetit jer sadrži kombinaciju tečnosti i čvrstih materija koje utoljuju glad. U istraživanjima, ispitanici su mogli da biraju između tri predjela sa istim brojem kalorija: tanjira kokošije supe sa pirinčom, komada pečene piletine sa pirinčom, i komada pečene piletine sa pirinčom i čase vode. Ispitanici koji su uzeli supu kao predjelo su kasnije uneli u proseku 100 kalorija manje u glavnom obroku.


Grejpfrut

Dijeta uz pomoć grejpa nije mit. Istraživači su pronašli da ljudi koji jedu pola grejpfruta uz svaki odbrok u roku od 3 meseca u proseku smršaju 2 kilograma. Grejp je voće iz porodice citrusnih biljaka i sadrži mnogo vitamina C. Smatra se da smanjuje nivo šećera u krvi.


5. Jabuke i kruške

Osobe koje su prekomerno debele a jedu u proseku 3 manje jabuke ili kruške dnevno mršave više prilikom niskokalorične dijete od onih osoba koje ne uključuju ove voćke u svoju dijetu sa unosom malo kalorija. Poznato je takođe da osobe koje konzumiraju voće takođe u proseku unose mjanje kalorija. Jabuke i kruške su bogate vlaknastim materijama.


6. Brokoli

Istraživanje za istraživanjem uvek iznova dokazuju činjenicu da je kalcijum povezan sa mršavljenjem. Brokoli ne samo da je bogat kalcijumomnego su i pune vitamina C, što pojačava apsorpciju kalcijuma. Ovaj član familije kupusa takođe je bogat mnoštvom vitamina A, vlaknima i folatima. Brokoli je namirnica koja sadrži veoma malo kalorija a i isto vreme je bogata fitohemikalijama koje jačaju vaš imunitet i štite od bolesti.


7. Nemasni jogurt

Mlečni proizvodi mogu pospešiti vaše napore koji su vezani za postizanje optimalne težine. Ako su mlečni proizvodi uključeni u program dijete u obliku tri do četiri manje porcije dnevno to može da da bolje rezultate u odnosu na dijetu bez mlečnih proizvoda sa istom količinom unešenih kalorija. Nemasni jogurt je bogat izvor kalcijuma obezbeđujući oko 450 mg kalcijuma (preporučena dnevna doza za žene između 19 i 50 godina) u porciji od 250 ml jogurta. Osim toga jogurt je bogat i proteinima i ostalim hranjivim namirnicama kao i blagotvornim bakterijama za digestivni sistem.


8. Ćurka

Proteini mogu pomoći da se ubrza metabolizam, da se smanji masno tkivo i da se izgradi mišićno tkivo. Unošenjem proteina se može potrošiti više kalorija. 100 grama nemasne ćurećih grudi bez kostiju i kože ima oko 120 kalorija i obezbeđuje oko 25 grama proteina, 1 grama masnoće i 0 grama zasićene masnoće.


9. Ovas

Ovo je namirnica zdrava za srce i visoko je pozicionirana na lestvici dobrih i zdravih namirnica na bazi ugljenohidrata. Ovas je bogat vlaknima koja pomažu u borbi protiv holesterola i rastvaraju masti. Ovas će obezbediti da se osečate sitima i dati vam energiju potrebnu za vaše aktivnosti.


10. Ljute papričice

Ljute papričice mogu da ubrzaju vaš metabolizam i da umire vaše potrebu za hranom. Ova vrsta hrane sadrži hemikalije koje privremeno stimulišu telo da oslobodi više hormona stresa koji ubrzavaju metabolizam i dovode do viška sagorenih kalorija. Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pet Jul 08, 2011 10:20 pm

NAMIRNICE KOJE PODSTICU SAGOREVANJE KALORIJA


Hrana bogata vlaknima
Celer i kupus odavno su poznati kao izvrsni 'sagorjevači kalorija', i to zato što je energija utrošena na probavljanje ove hrane veća od energije, odnosno kalorija koje su unesene jedenjem. Dodatna prednost ovih namirnica je ta da su vlaknasta i zasićuju. Ipak, imajte na umu, da dnevni unos namirnica ne smije biti prenizak, jer ćete usporiti metabolizam. A kad se to dogodi, kilogrami se više neće topiti. Organizam to shvaća kao razdoblje slabije prehrane, za vrijeme koje treba sačuvati "zalihe".

Vitamin C
također izvrsno sagorijeva kalorije te potiče gubitak kilograma. Hrana koja je bogata vitaminom C i vlaknima, a istovremeno nema puno kalorija, su naranče, grejp (koji sadrži 90 posto vode), limun i limeta.

"Light" mliječni proizvodi
Nedavna istraživanja potvrdila su da osobe koje jedu dva do tri obroka mliječnih proizvoda sa smanjenom masnoćom dnevno (jogurt, svježi sir) lakše gube kilograme. Oni također češće zadržavaju novu kilažu te gube više kilograma u području trbuha nego osobe koje u svrhu mršavljenja potpuno izbace mliječne proizvode.

Hrana bogata vitaminom B12
Jaja, mlijeko, nemasni sir i žitarice su odličan izvor vitamina B12. Upravo ovaj vitamin, prema nekim mišljenjima, povećava sposobnost tijela da sagorijeva kalorije. Vitamin B12 također je odličan izbor kad nas obuzme umor. On ubrzava metabolizam, a ovo je iznimno bitno za sve one koji jesu ili tek kreću na dijetu. Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pet Avg 19, 2011 10:25 pm

ZAČINI

Upotreba biljnih začina i mirodija u ishrani povezana je sa običajima, navikama i kulturnom tradicijom naroda. Začini bi se mogli definisati kao aromatično bilje koje koristimo u kulinarstvu u obliku praha, listića, plodova, bobica, semenki, cvetnih latica, pupoljaka i korenčića. Dodajemo ih jelima u svežem ili sušenom stanju da bismo oplemenili i poboljšali miris, ukus i estetski izgled hrane. Najrasprostranjenija i najpraktičnija primena začina je u obliku praha, koji treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama, jer lako ishlapljuje i gubi miris i ukus.

Pored prijatnog ukusa i mirisa koji daju hrani, začini su veoma bogati vitaminima i mineralima i imaju brojne lekovite sastojke, tako da stimulišu lučenje sokova za varenje i ublažavaju određene tegobe u organizmu. Treba ih uzimati u umerenim količinama, posebno ako su oštrog i jačeg ukusa, da ne bi izazvali neželjene efekte. Uobičajeni začini na našem području su biber, aleva paprika, peršun, mirodija, beli luk, lovorov list, celer. Ali, zbog uticaja stranih kultura, sve više se koriste i drugi, egzotičniji začini.

Ne postoje stroga pravila i ograničenja prilikom korišćenja začina. Oni čine vašu trpezu bogatijom i maštovitijom i od vaše inventivnosti i ličnih aspiracija u kulinarstvu u mnogome zavisi kako ćete prilagoditi i spojiti određene ukuse. Ako već posedujete izvesno kulinarsko iskustvo, lako možete da u vašu ishranu uvedete nove začine. Za početak, dovoljno je da uobičajenim začinima i načinu pripremanja jela dodate neki od egzotičnih i da probate da li vam prija. U poglavlju o receptima ovog priručnika pronaći ćete upravo i takve recepte koji vam omogućavaju da u svoju ishranu bez velikih izmena polako uvedete dodir drugih kulinarskih kultura.


Osnovne karakteristike navedenih začina daju se kao orijentacija u svakodnevnoj primeni i njihovom kombinovanju:

Aleva paprika: sušena paprika, mlevena paprika, tucana paprika, slatka paprika ili ljuta crvena paprika, koristi se prilikom pripremanja čorbi, sosova, pasulja, sarmi i variva. Bogata je vitaminom C i karotinom.

Ljuta paprika pojačava cirkulaciju i znojenje, pročišćava creva, uništava gliste i parazite u crevima, pročišćava znojne žlezde, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka i lakšu apsorpciju hranjljivih materija. Anis (morač, janez): koristi se list i seme, koje je jačeg ukusa i sličan je mentolu.

Anis se koristi u pripremi salata, sosova, jela od povrća i čorbi, kao i testa i kolača. Poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kašalj, glavobolju i smiruje zapaljive procese.

Biber je poreklom iz Indije, a smatra se najpopularnijim začinom, zastupljenim u svim svetskim kuhinjama. U obliku je zrna ili praha, a može biti crni biber ili beli biber (zeleni biber). Najbolje ga je mleti pred samu upotrebu. Olakšava varenje hrane, deluje stimulativno na krvotok.

Beli luk:
koristi se uglavnom u svežem stanju (iseckan, izgnječen ili isceđen) ili kao prah. Njegova upotreba je veoma rasprostranjena jer deluje i kao antiseptik, poseduje i antibiotska svojstva, snižava krvni pritisak, poboljšava probavu.

Mirodjija:
koriste se igličasti listići u svežem ili sušenom stanju. Veoma je aromatična i dodaje se čorbama, sosovima, varivima (posebno grašku i tikvicama), turšiji. Mirodjija pojačava rad bubrega, ublažava grčeve u stomaku (čaj), jača otpornost organizma.

Peršun: uglavnom se koristi u svežem obliku i vrlo je omiljen u čitavom svetu, u skoro svim jelima od povrća, supama, čorbama, sosovima, prelivima. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. Snižava pritisak, smiruje nerve, izbacuje toksine iz tela, ublažava bolove. Koristi se i kao čaj.

Celer: upotrebljava se i list i koren, kao dodatak supama, čorbama varivima, sarmi i salatama. Ublažava reumatične tegobe i snižava krvni pritisak, pomaže probavu i apsorpciju, podmlađuje, ublažava bol u zglobovima.

Lorberov list - lovorov list:
potiče iz mediteranskih zemalja i veoma je aromatičan. Posebno se koristi u kombinaciji sa različitim začinima za pripremu jela od pasulja, soje, kupusa, paradajza, pečurki. Smanjuje nadimanje, uklanja neprijatne mirise.

Bosiljak:
koristi se lišće, sveže ili sušeno, pre svega za salate, čorbe, sosove i prelive, a posebno jela od paradajza. Dodaje se pri samom kraju kuvanja, radi jače arome. Bosiljak ima umirujuće dejstvo, opušta, čak i uspavljuje. Pospešuje varenje i pojačava apetit. Koristi se kao čaj.

Nana - menta:
ima izrazito osvežavajući miris i ukus, pa se dodaje jakim i teškim jelima. Koristi se kao dodatak kremovima i sladoledima. Olakšava varenje. Nana kao čaj deluje delotvorno na stomačne tegobe. Pomaže kod odvikavanja od pušenja.

Žalfija: potiče sa Mediterana, prijatnog je mirisa i gorkog ukusa. Koristi se kao dodatak sosovima, a najviše se upotrebljava u specijalitetima Srednjeg Istoka. Smatra se jednom od najlekovitijih biljaka - snižava temperaturu, pročišćava krv, ublažava glavobolju i nervnu napetost, pospešuje varenje, ima antiseptičko dejstvo.


Majčina dušica:
ima prijatan miris i pomalo oštar ukus, koristi se za razne čorbe, posebno od paradajza. Deluje kao prirodni konzervans. Umiruje nerve i ublažava stomačne tegobe. Majčina dušica se koristi i kao čaj za otklanjanje promuklosti i pročišćavanje disajnih organa i krvi.

Ren:
upotrebljava se koren, uglavnom kao dodatak salatama, sa majonezom ili pavlakom i varivima. Hren ima oštar, ljut ukus i treba ga obazrivo koristiti. Ima najviše vitamina C od svih biljaka, kao i antibiotske sastojke. Posebno je delotvoran kod lečenja glavobolje, obolelih disajnih organa, zatim jača krvne sudove, ublažava dijabetis, snižava krvni pritisak, pojačava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma.

Origano: veoma je aromatičan i ima opor i gorkast ukus. Najviše se koristi u italijanskoj, španskoj i grčkoj kuhinji u jelima od povrća, pirinča i testa. Efikasno leči upale disajnih organa, glavobolje, iznurenost i prehlade, a pomaže varenju i smiruje želudačne tegobe.

Kapar:
koriste se pupoljci biljke (marinirani), kao i sušeno seme, kao dodatak salatama i sosovima, najviše u mediteranskom kulinarstvu. Podstiče varenje i otvara apetit.

Ruzmarin: ima intenzivan miris i najviše se koristi u italijanskoj kuhinji, uglavnom za supe, čorbe, marinade, sosove. Koristiti ga obazrivo, da miris ne preovlada čitavim jelom. Ruzmarin deluje stimulativno na krvotok i varenje, pomaže kod malaksalosti.

Majoran: aromatičan je i koristi se u čorbama, varivu, pečurkama, jelima od sira. Veoma se rasprostranjeno koristi. Sadrži vitamine A i C, a smiruje kašalj i prehladu.

Melisa: koriste se listići koji imaju miris sličan limunu, pa je zovu i limun-trava. Služi kao dodatak supama, sosovima, za marinade, slatko. Ima visok sadržaj vitamina C, pa jača otpornost organizma, smiruje nerve i poboljšava san.

Djumbir: potiče iz tropskih predela jugoistočne Azije. Djumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah. Zastupljen je u Indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, čorbi, sosova, pirinča, kao i poslastica.

Lekovita svojstva djumbira: smiruje kašalj i prehladu, sprečava pojavu glavobolja i migrene, ima antiseptično dejstvo. Obloge od djumbirove vode povećavaju cirkulaciju i šire krvne sudove, ublažavaju akutne i hronične bolove kod reumatizma, artritisa, kičme, stomačnih grčeva, kamena u bubregu i žučnoj kesi, zubobolje, asmatičnih napada, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzavaju regeneraciju oštećenog tkiva, ublažavaju napetost mišića.

Čaj protiv prehlade:
* 1 koren djumbira (svež ili osušen) ili 2 kašikice praha
* 1 kašikica malteksa ili meda * 1/2 limuna
U pola litra vode staviti opran i isečen koren i kuvati oko 20 min. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi na oko 50°C. Dodati zaslađivač, a zatim limun. Piti dok je topao i svež.

Djumbirova voda
se priprema na sledeći način: prokuvati 4,5 L vode i smanjiti temperaturu. U međuvremenu izrendati 100 - 140 grama svežeg korena djumbira (rendati kružno) ili uzeti 30 - 40 g. praha i u platnenoj kesici ili višeslojnoj gazi staviti u vodu i ostaviti da krčka 5 min. Voditi računa da voda sa djumbirom ponovo ne provri, jer će biti uništeni aktivni sastojci đumbira. Povremeno stisnuti vrećicu sa đumbirom uz zid lonca da bi se dobila tamno smeđa, mirišljava tečnost. Obloge treba da budu vrele kada se stavljaju na obolelo mesto. Voditi računa da koža ne izgori. Oblogu prekriti suvim peškirom da bi se što duže zadržala vrelina.


Kari:
osnovni začin u Indijskoj kuhinji, po kome je najpopularnije jelo u Indiji dobilo naziv "kari". Veoma je pikantan i pravi se kao kombinacija nekoliko začina (cimet, kardamom, karanfilić, kim, korijander, crni biber) koji se melju u prah.

Kajen: ljut, oštar začin, sličan alevoj paprici, poznat je i pod imenom indijski biber ili crveni biber. Predstavlja mešavinu čilija - španski biber i gvinejski biber. Najviše je zastupljen u meksičkoj i indijskoj kuhinji.

Korijander: spada među najstarije začine, a potiče iz jugoistočne Evrope. U Indiji, Kini i Egiptu se gaji već hiljadama godina. Veoma je aromatičan i koristi se u obliku zrna, praha i u svežem obliku. Listovi podsećaju na peršunov list i dodaje se jelima na samom kraju, posebno indijskim čorbama i karijima. Zrno i prah se koriste posebno u indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, ali i poslastica. U našoj kuhinji se koristi u obliku zrna, kao dodatak turšiji.

Lekovita svojstva korijandera:
prirodni je diuretik, čisti bešiku, pomaže probavu, olakšava probleme mučnine, morske bolesti i povraćanja, ublažava kožne upale.

Šafran:
prah tamno narandžaste boje koji daje jelima lepu žutu boju. Indijska jela se ne mogu ni zamisliti bez ovog začina. Šafran se koristi za pripremanje čorbi, jela od povrća, karija, pirinča (basmati). Da bi se dobilo pola kilograma praha potrebno je 75 hiljada cvetova, pa je zbog toga najskuplji začin na svetu.

Kurkuma - tumerik:
veoma sličan šafranu po boji koju daje jelima, ali je ukus malo oštriji i oporiji, a boja svetlije i svežije narandžasta. Primenjuje se kao i šafran, u svim indijskim jelima naići ćete na boju i ukus kurkume.

Lekovita svojstva kurkume: pročišćava krv, pomaže kod oboljenja disajnih organa, kašlja i astme, ublažava artritis, ima protivupalna svojstva, održava floru creva u ravnoteži, pomaže kod lečenja dijabetisa jer reguliše nivo šećera u krvi.

Kardamom:
koristi se u zrnu i prahu i jedan je od najskupljih začina na svetu. Posebno je omiljen u Indiji, Švedskoj i zemljama bivšeg Sovjetksog Saveza. Kardamom se koristi u mešavinama začina, za pripremanje jela od povrća, karija i slatkiša (indijski puding, švedske pogačice). U arapskim zemljama dodaje se crnoj kafi.

Lekovita svojstva kardamoma:
aromatičan, stimulativan i osvežavajući, pomaže probavu, osvežava dah, podstiče rad srca, jača pluća. Treba ga koristiti u malim količinama.


Pimet:
popularan je u Meksiku, Indiji i Jamajci. Ima sličan ukus biberu, ali nema toliku ljutinu i oštrinu. Pimet je prijatnog mirisa i koristi se za čorbe, pikantne umake, turšiju, kolače.

Kim: koristi se seme koje je tamno braon boje, kao dodatak jelima od mahunarki, kupusa, pecivu i hlebu, krem sirevima. Posebno je omiljen u skandinavskoj i nemačkoj kuhinji. Kim svežem obliku (list) koristi se kao dodatak salatama, barenom povrću i sosovima. Bogat je proteinima i olakšava varenje i ublažava grčeva u stomaku, posebno se daje novorođenim bebama u obliku blagog čaja.

Cimet:
aromatična kora tropskog cveta koji se koristi i kao prah. Koristi se kao dodatak poslasticama, a na Dalekom Istoku i u Indiji i za pripremu slanih jela.

Lekovita svojstva cimeta:
okrepljuje telo i deluje anti-septično i detoksično na organizam, poboljšava probavu, podstiče znojenje, koristan je kod prehlada i kašlja. Koristi se u malim količinama i u kombinaciji sa drugim začinima.

Vanila: aromatičan plod tropske biljke, po obliku sličan boraniji. Vanila se koristi kao šipka, prah ili ekstrat vanile za pripremu kolača i ostalih poslastica. Vanila je omiljena u čitavom svetu.

Karanfilić: osušeni cvetni pupoljci jakog, prijatnog mirisa i gorkasto -ljutkastog ukusa. Koristi se za pripremanje slanih jela, poslastica, toplih napitaka (jogi čaj), a za postizanje arome dovoljno je svega nekoliko klinčića. Deluje kao antiseptik.

Muskat - morski oraščić: plod tropske biljke (malajskog drveta) koji se prilikom upotrebe renda i dodaje slanim i slatkim jelima, žitu, varivima, kremovima, pudinzima i sosovima. Prijatnog je mirisa.

Lekovita svojstva muskatnog oraščića: ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkcije srca i mozga. Muskatni orah se koristi u malim količinama i ne treba ga davati deci. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Sre Sep 21, 2011 1:40 am

DOMAĆI SIRUP PROTIV KAŠLJA SA BONUSOM


Za sirup:

1 komad oko 50 dag povrtnice ili crne rotkve
bagremov med, ili neki drugi prirodni med

Za bonus dodatak:

meso što ste izdubili od povrtnice
sol, ocat, ulje i kim (kumin)

Priprema:
Kupite svježu zdravu crnu rotkvu ili povrtnicu .Dobro je operite četkicom, ne mora se guliti. Izdubite rotkvu tako da dobijete veliku rupu u njoj, neka stijenke rotkve budu oko 1 – 1, 5 cm debele. Čačkalicom ili štapićem za ražnjiće načinite rupicu na samome dnu rotkve. U sredinu nalijte bagremov ili bilo koji med koji imate. Ako nemate meda, ili ste na njega alergični, može i šećer, bijeli ili smeđi. Ostavite preko noći na toplome, da se cijedi u čašu. Ovaj domaći pripravak koji se iscijedio, uzimajte jednu veliku žlicu ujutro i navečer. Kod težih napada kašlja uzimamo svako malo žlicu ovog soka. Na kraju dana bi mogli pojesti i rotkvu. Svaki put napravite novi sirup, ne može se čuvati dugo.

Za bonus salatu:
Meso što ste izdubli iz rotkve (ili samu rotkvu) narežite na tanke liseiće ili naribajte, ostavite da odstoji sat vremena. Ocijedite, posolite, te začinite uljem, bijelim octom i kimom. Dobili ste ukusnu i zdravu salatu. Salata od vrtne rotkve pomaže kod nadutosti, bolesti bubrega i mjehura, te kod slabog teka. Ublažuje i žučne tegobe. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Sub Okt 22, 2011 2:48 am

MAGNEZIJUM U ISHRANI

Magnezijum je mineral koji je uključen u preko 300 reakcija u organizmu. Važan je za sve organe, a naročito za pravilan rad srca, mišića, bubrega, izgradnju zuba i kostiju. Primenjuje se kod: srčanih oboljenja, grčeva i slabosti mišića, zatvora, nedostatka magnezijuma, alkoholizma, dijabetesa, kao antacid, kod astme, hroničnog umora, osteoporoze, migrenskih glavobolja, PMS-a.

Magnezijum ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Takođe, on učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročito kod onih koje muči opstipacija. Kod trudnica, on smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Istraživanja su pokazala da prehrana bogata magnezijem smanjuje rizik od nastanka kamena u žuči, te pozitivno utječe na lijenost crijeva, probavu i grčeve u trbuhu. Također, magnezij je neophodan u sintezi keratina, koji ulazi u sastav kože, kose i dlaka.Ko treba da ga uzima?

Potrebe za magnezijumom se povećavaju u toku rasta, trudnoće ili dojenja. Kod mladih, nedostatak magnezijuma može izazvati nestabilnost karaktera i preteranu uznemirenost. Za sportiste on je stimulativno sredstvo koje se izlučuje znojem. Organizam starijih osoba ga teže apsorbuje.

U slučaju povećanog unosa alkohola, dijabetesa, dijareje, ali i uzimanja diuretika i nekih kontraceptivnih pilula (bogatih estrogenom), olakšava se njegovo izlučivanje putem urina.

Nedostatak magnezijuma povećava osetljivost na stres... Konačno, loša i neuravnotežena ishrana dovodi do nedostatka ovog oligoelementa.


Simptomi nedostatka magnezijuma su: nemir, anksioznost, sindrom nemirnih nogu, poremećaji sna, iritabilnost, mučnina, povraćanje, nepravilni srčani ritam, konfuzija, mišićni grčevi i slabost.


Znaci upozorenja?

Akutni nedostatak magnezijuma je retka pojav, ali se dešava usled smanjene apsorpcije ovog minerala upotrebom diuretika (kafa) i alkohola, kao i nedovoljnim unošenjem belančevina u ishrani. Znaci upozorenja su: generalna usporenost, nedostatak koncentracije, napetost, glavobolja, vrtoglavice, velika emotivnost, nervoza, uznemirenost i nesanica. Kod pojedinih osoba pojavljuju se i grčevi i bolovi u mišićima, grčevi u želucu i lenjost creva. Nedostatak magnezijuma je otežavajući faktor u slučaju degenerativnih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti, kao što je ateroskleroza.


Dnevna doza

Preporučena dnevna doza je 6 mg po kilogramu telesne težine, ali nju treba povećati u periodu rasta, trudnoće i dojenja ili ako se intenzivno bavite nekom fizičkom aktivnošću. Tako bi žena od 50 kilograma morala dnevno da unosi 300 mg magnezijuma.

Smatra se da su dnevne potrebe za magnezijumom:

Deca:
do 3 godine: 40-80mg
4-6 godina: 120mg
7-10 godina: 170mg

Odrasli:
muškarci: 270-400mg
žene: 280-300mg
trudnice: 320mg
dojilje: 340mg

Individualne potrebe za mineralima se mogu razlikovati i zavise od ishrane, napora kojima je osoba izložena, stresa, bolesti, lekova koje koristi... Preporučljivo je uz magnezijum uzimati vitamine B kompleksa, jer nivo vitamina B6 u organizmu utiče na to koliko će magnezijuma biti usvojeno iz hrane.


Kako izbeći nedostatak?

Uvrstite u svoju ishranu integralni hleb, kao i integralni pirinač koji sadrži pet puta više magnezijuma od belog. Koristite morsku so umesto rafinisane. Jedite suvo povrće: sočivo, leblebije... kao i želeno povrće, boraniju, brokoli i spanać. Ne zaboravite bademe, orahe, lešnike, suve smokve i kajsije, avokado i luk. Sto grama crne čokolade sa 70 odsto kakaa obezbeđuje 11 mg magnezijuma. Mleko u prahu je takođe dobar izvor magnezijuma. Konačno, pijte mineralnu vodu koja sadrži više od 70 mg magnezijuma po litru.Da li se može uneti previše magnezijuma?


Kod oštećenja bubrega, usled smanjene sposobnosti izlučivanja može doći do povećanja nivoa magnezijuma u krvi. Znaci predoziranja su: dijareja, žeđ, crvenilo, depresija, CNS, gubitak refleksa, letargija, slabost organizma, mučnina, povraćanje.


U kojim namirnicama se nalazi magnezijum?


Namirnice koje sadrže magnezijum su: zeleno povrće, zrna žitarica, orasi, soja, pasulj, kukuruz, meso, banane. Zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać) sadrži hlorofil koji je naročito dobar izvor magnezijuma. Voda je značajan izvor magnezijuma, naročito u predelima gde je voda “teška”, tj. ima povećan sadržaj minerala.


Sa kojim lekovima istovremeno ne treba uzimati magnezijum?


Magnezijum i kalcijum se takmiče za usvajanje u crevima, pa povećan unos magnezijuma, može dovesti do deficita kalcijuma. Magnezijum smanjuje usvajanje: tetraciklina, hinolona, bifosfonata, levotiroksina. Diuretici koji štede kalijum, štede i magnezijum, pa mogu uticati na njegovo povećanje u organizmu, dok diuretici Henlejeve petlje i tiazidni diuretici dovode do gubitka magnezijuma. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Sre Dec 14, 2011 7:56 pm

CVEKLA - LEK PROTIV TUMORA I STARENJA

Cvekla je prirodni je antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant. Ova lekovita biljka je kao lek poznata vec 2.000 godina.

Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u lekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.

VITAMINI I MINERALI
Od vitamina u cvekli ima najviše vitamina C, pa karotina, zatim vitamina B1 i B2 i PP. Ovo povrće može da se pohvali i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čoveku za život i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum, cezijum i stroncijum. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, što se preporučuje vegeterijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mleko, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12.

VLAKNA ZA VARENJE
Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku. Dovoljno je da pojedete 5 srednjih glavica cvekle da biste zadovoljili dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima ( 30g/dan ).

GVOŽĐE ZA KRV
Ima povrća bogatijeg gvožđem, ali često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim. Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin kojeg, takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita.


JEDNA MANA
Cvekla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.

SPRECAVANJE STARENJA
Sok od cvekle regenerise jetru i sprecava starenje organizma. Još u ranoj medicini cvekla predstavlja lek za krv, tacnije lecenje malokrvnosti, mada ima lekovito dejstvo na niz drugih oboljenja. Cvekla uspesno regulise krvni pritisak. Sok od cvekle koristan je antipiretik, jer snižava visoku telesnu temperaturu. Seme cvekle koristi se za terapijsko lecenje tumora genitalija i creva.

LEKOVITOST
Ova biljka poznata je i kao: antikarcinom, antioksidant, laksativ. Blagotvorno deluje kod bolesti jetre, bolesti pluca, bolesti kože, cišcenja organizma, groznice, jetrenih komplikacija, konstipacije, karcinoma, prehlade, posledica pušenja, regenerator stanica, trovanje nikotinom, tumora, zatvora i drugih zdravstvenih problema. Zdravija je tamnije crvena cvekla i ona koja je duguljastog oblika. Nakon dugotrajnog uzimanja cvekle u vecim kolicinama mogu se javiti odredeni zdravstveni problemi kao što su težina u želucu i poremecaji varenja. Treba znati da prilikom upotrebe cvekle mokraca i stolica dobijaju crvenkastu boju što je sasvim normalna pojava. Kuvana cvekla nije lekovita i korisna je u raznim dijeto-terapijama. Za lecenje se koristi iskljucivo sirova cvekla.


Cvekla se pokazala kao uspešan prirodni lek kod sledecih oboljenja:
- krvi, kao što su anemije, malokrvnost, percinozna anemija, ateroskleroza, masnoca u krvi (holesterol, trigliceridi)
- jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze
- ova biljka je stanicni regenerator (uspešno regeneriše oštecene stanice)
- citostaticki ucinci su još uvijek predmet proucavanja, a najnovija istraživanja potvrduju pozitivno delovanje na promene karcinogenih stanica
- betain i betacian cine cveklu izvrsnim lekom za ucvršcivanje krvnih žila, smanjenje holesterola u krvi
- visoki sadržaj gvožđa pospešuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca (eritrocita)
- diureticno delovanje cvekle pomaže u oboljenjima reume i gihta
- danas se cvekla najviše koristi kod najtežih karcinogenih bolesti: tumor, leukemija i rak
- cvekla je delotvoran lek i u lecenju posledica zracenja, a pripisuje joj se i moc zaštite od radioaktivnosti i od X zraka
- kod oboljenja disajnih organa kao što su bronhitis, upala pluca, gripa i prehlada.

UPOTREBA
Koren cvekle se koristi u ishrani tokom cele godine kao svež, kuvan ili konzerviran kiseljenjem, a često se koristi i sok od cvekle. Cvekla se najviše koristi za dijetalnu ishranu jer sadrži malo kalorija, a organizmu nadoknađuje potrebne korisne materije.

Iz navedenih podataka može se zaljučiti da cvekla treba da se koristi kod mnogih zdravstvenih problema kao salata ili kao dodatak ishrani. Naročito se pokazala kao korisna u dijetalnoj ishrani bolesnika ili u dijetama protiv gojaznosti. Veoma povoljno deluje na mozak i nervni sistem.

PAZNJA!
Cveklu NE treba koristiti ukoliko postoji kamen u bubregu!


Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Sre Jan 04, 2012 10:12 pm


ALOE VERA – CUDOTVORNA BILJKA


U prirodi postoji vise od 250 vrsta Aloe vere, ali samo cetri imaju znacajna lekovita svojstva. Najlekovitija i najbogatija vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i ostalim korisnim sastojcima je Aloe Barbadensis Miller, poznata pod nazivom Aloe vera, sto znaci prava Aloe.

Aloe vera biljka je po svojoj lekovitosti poznata hiljadama godina i obožavana u svim starim kulturama i civilizacijama. Nalazi se na vhu liste od preko 30.000 registrovanih biljaka, hranljivih i lekovitih za ljudsku vrstu. Sadrži skoro sve prirodne sastojke neophodne za normalalno održavanje svih biohemijskih procesa i vitalnih funkcija našeg organizma.

Biljka Aloe vera je poreklom iz Afrike i vremenom se prosirila na skoro sve kontinente. U Ameriku su je u 15. veku doneli Jezuiti koji su pratili Spanske osvajace. Uspeva samo u toplim i susnim klimatskim podrucijima. Oblikom podsjeca na kaktus, ali botanicki pripada familiji ljiljana, zajedno sa crnim i belim lukom. Aloe vera ima dugacke tvrde, zelene listove u obliku maca, ostrih vrhova i sa bodljama na krajevima listova. Listovi rastu u obliku rozete direktno iz zemlje. Kad procveta daje svetlozuti cvet. Cvet se nalazi na vrhu stabljike koja izranja iz sredista biljke i znatno nadvisuje listove u kojima je gel. Rod Aloe vere pripada vecoj familiji biljaka pod nazivom kseroidi, koje su u stanju zatvoriti svoje stome (sicusne otvore u epidermi lista) i tako sacuvati rezerve vode u biljci. Sposobnost ocuvanja vode omogucava joj da prezivi duga susna razdoblja. Zbog posebne hemijske gradje, u stanju je da skoro trenutno zatvori svako ostecenje na kori lista i tako sprcava gubitak tecnosti.

Najvecu lekovitost gela biljka dostize nakon cetvrte godine starosti. Unutarnji gel izlozen spoljnim uticajima u kratkom vremenu oksidirata gubeci na delotvornosti. Kod komericialne prerade je jako vazno da se postrojenja za stabilizaciju gela nalaze u neposrednoj blizini plantaze.SASTAV ALOE VERA GELA

Aloe Vera je prava riznica hranjivih i lekovithih fito jedinjenja koja se nalaze u gelu (unutrasnjosti lista). Biljka sadrzi kompleksnu smesu od preko 250 bioloski dostupnih aktivnih supstanci koje su u toj prirodnoj ravnotezi najdelotvornije. Ova biljka je i dalje predmet naucnih istrazivanja. Razvojem nauke i tehnologije, lista njenih sastojaka i korisnih svojstava sve se vise prosiruje.

U prirodnom Aloe vera gelu nalaze se 12 vitamina, 20 minerala, 18 amino kiselina, 16 enzima, mnostvo mono i polisaharida, antrakinona i njihovih derivata, lignina, saponina, sterola, mono i poliestera i nezasicenih esencijalnih masnih kiselina. Taj sastav je cini najkompletnijom lekovitom biljkom i objasnjava njeno mnogostruko farmakolosko delovanje.

Vitamini
12 vitamnina medju kojima: A (beta karotin), C (askorbinska kiselina), E (tokoferol i tokotrienol), B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B3 (nijacinamid), B6 (piridoksin) i B12 koji se veoma retko nalazi u biljnom svetu.

Minerali
Vise od 20 minerala, medju kojima: kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, gvozdje, hrom, bakar, cink i selen.

Aminokiseline
Aloe vera obezbedjuje 18 aminokiselina od mogucih 22 koji ljudski organizam zahteva, a od toga 7 od 8 esencijalnih aminokiselina koje organizam ne proizvodi pa se moraju unositi.

Enzimi
Mnogi emzimi koji su neophodni za pavilno funkcionisanje ljudskog organizma su identifikovani u Aloe veri, medju kojima se nalaze: peroksidaza, amilaza, katalaza, lipaza, celulaza, karboksipeptidaza, amilaza i alkalna fosfataza.


LEKOVITA DEJSTVA ALOE VERE

Iskustva miliona ljudi sirom sveta tokom milenijuma potvrdjuju efikasnost dejstva Aloe vere na poboljsanje i ocuvanje zdravlja. Nauka jos uvek nije u potpunosti objasnila sve mehanizme delovanja Aloe vere. Pretpostavka je da ce njena "magicna" svojstva zasnivaju na sinergetskom delovanju mnostva prisutnih aktivnih sastojaka.

Aloe vera za koju vecina ljudi zna da blagotvorno deluje na kozu, jos blagotvornije deluje iznutra - kad se pije. U poslednjih trideset godina, sa razvojem odgovarajuceg procesa stabilizacije, gel Aloe vere postaje nezamenjiv u ocuvanju i poboljsanju zdravlja.RAZNOVRSNA UPOTREBA ALOE VERE

Aloe vera je kod spoljne upotrebe najkorisnija kao prva pomoc kod raznih vrsta toplotnih povreda i rana, bilo vatrom, smrzavanjem, vrelom vodom, elektricnom strujom, radiaciom ili suncanjem. Otklanja bol, sprecava infekcije, zaustavlja krvarenje i znatno ubrzava zarastanje. U dermatologiji pomaze kod: ekcema, herpesa, agergije, psorijaze, gljivicnih infekcija, osipa, lisajeva, pubertetskih bubuljica i crvenila od pelena.

Zadnjih decenija Aloe vera je postala Eldorado kozmetickih kompanija i veoma je zastupljena u proizvodima za negu koze, kose, usne duplje i zuba.

Aloe vera kod redovne oralne upotrebe dovodi u ravnotezu skoro sve funkcije organizma od uredne probave od zdravog sna. Snabdeva telo vitalnim sastojcima (vitamini, minerali, amino kiseline, enzimi, saponini, polisaharidi i antrakinoni) neophodnim za normalan rad organizma. Vrsi detoksifikaciju celog organizma. Stimulise rad jetre i bubrega. Regulise probavu, absorbciju i praznjenje digestivnog trakta. Deluje povoljno na endokrini sistem, ukjucujuci pankreas i tiroidnu zljezdu, kao i na krvotok. Ublazava nuz-pojave kod hemo terapije i terapije radiacijom. Odklanja zamor i iscrpljenost. Povecava imunitet organizma. Deluje anti-bakteriski, anti-virusno, anti-fungicidno. Otklanja reumatske smetnje i bolove. Smiruje upalne procese u zglobovima i misicima. Podmladjuje i odlaze biolosku starost.

Aloe vera gel, u bilo kojoj dozi nije toksican, nema negativnih pratecih efekata i ne moze se predozirati.


KVALITET ALOE VERE

Proizvodnjom preparata od Aloe vere se bavi vise desetina proizvodjaca sirom sveta. Samo mali broj od njih na trziste iznosi cistu pravu Aloe veru, a medju njima je FLP prva u rangu. Prava prirodna Aloe vera je samo ona Aloe vera koja je posle prerade u boci zadrzala prvobitna prirodna svojstva u neizmenjenom obliku i sastavu. Samo takva Aloe vera poseduje teraputsko dejstvo i pozitivno utice na ukupno zdravstveno stanje.

Vazno: Proizvodi koji sadrze samo mali procenat prave Aloe vere, kao i proizvodi nastali koristenjem neadekvatnih tehnologija, nemaju terapeutskih vrednosti jer delotvornost Aloe vera gela zavisi od kvaliteta.

Kvalitet prave konzumne Aloe vere prevashodno zavisi od sirovine, nacina prerade i postupka stabilizacije. Prerada koriscejem samo unutrasnjeg sadrzaja lista - gela eliminise potrebu za filtriranjem, pri cemu gel zadrzava sve aktivne komponente u prirodnoj ravnotezi. Cilj stabilizacije jeste vremensko ocuvanje prirodne potpuntnosti Aloe vera gela u neizmenjenom stanju. Ovo se postize hladnim postupkom stabilizacije koji sprecava termicku razgradnju aktivnih supstanci, kao i upotrebom prirodnih ekstrakta za konzerviranje: papaja, morska trava, svila kukuruza i limun.


KAKO DELUJE ALOE VERA?

• Aloe vera pozitivno deluje na biohemijske procese u našem telu i ceo organizam dovodi u prirodnu ravnotežu.
• Jača imunitet, blokira slobodne radikale, podmlađuje, blokira bol, smanjuje otok, snižava temperaturu, sprečava zgrušavanje krvi, deluje protiv alergija, povećava energiju, stimuliše rast zdravih ćelija, sprečava razvoj tumorskih ćelija, itd.
• Nakon izvesnog vremena upotrebe dovodi u ravnotežu, a sa time i u zdravo stanje, sve funkcije našeg organizma.


KOLIKO I KAKO PITI ALOE?

Aloe se ne moze predozirati

Postoji donja granica za odraslu osobu od 50 - 100 mililitara dnevno (2-3 unce) u slucaju kada se koristi kao preventiva i za ocuvanje zdravlja

Doziranje Aloe se krece od jedne kapi kod novorodjencadi do jednog litra dnevno kod osoba sa metastazama.Sve zavisi od stanja osobe . Licna iskustva korisnika sirom sveta ,pokazuju da u slucajevima :malignih, reumatskih, kardiovaskularnih, koznih obolenja, kao i kod steriliteta i impotencije dnevne kolicine se krecu od 150-200 mililitara (5 -8 unci) Tokom 120 dana ( period obnove krvi) ovim kolicinama se postizu izvantredni rezultati. Kada se postigne stabilno stanje dnevne kolicine se mogu smanjiti, za odrzavanje top forme.

Aloe se pije tri puta dnevno, na prazan stomak, najmanje pola sata pre jela.Pije se iz staklene ili plasticne posude.Nakon otvaranja boca se drzi u frizideru. Istovremeno se uzima i 2 litra vode dnevno Kod tezih slucajeva , uzima se svakog sata u manjim kolicinama. uz sav propisani medicinski tretman.


ALOE VERA U GINEKOLOGIJI

Miomi na materici i ciste na jajnicima su dosta cesta pojava, posebno kod zena u trecoj i cetvrtoj deceniji zivota..Zvanicna medicina to obicno resava ( visekratnim) hiruskim putem.Nasi lekari, iznoseci iskustva iz sopstvene prakse, navode slucajeve potpunog nestanka mioma i smanjenja materice, nakon upotrebe Aloe vera Gela u kombinaciji sa jos nekim FLP proizvodima Slicne navode iznose korisnici o nestanku cista sa jajnika. Hronicna upala jajnika, ranica na materici, nestaje upotrebom Aloe vera Gela u kombinaciji sa lokalnom primenom jos nekih FLP proizvoda. Aloe vera ima anti mikrobna svojstva, i veoma uspesno otklanja razne vrste vaginalnih infekcija : Bakterijskih. Virusnih, .Gljivicnih i Kvasnih( Herpesi, Candida, Trihomonas itd. Dr. Robert Picker iz Kalifornije, navodi da Aloe vera veoma uspesno SPRECAVA i OTKLANJA razne vrste genitalnih herpesa, koji na ovom kontinetu ima epidemioloske razmere..Zahavljujuci anti inflamatornim osobinama pomaze kod raznih ginekolskih upala.


ALOE VERA U UROLOGIJI

Razne infekcije urinarnog trakta se mogu uspesno sanirati, upotrebom Aloe Berry Nectara, koji nije nista drugo do cisti Aloe vera Gel sa dodatkom sokova borovnice i jabuke.Isti se koristi i kod tretmana bolesti prostate, ukljucujuci i maligna obolenja.. Vozaci kamiona, dugoprugasi koji za volanom provode 10-16 sati dnevno, spadaju u vrlo visoko rizicnu grupu obolenja raka prostate.Upotreba Aloe Berry Nectara kao prevetive se pokazala vrlo efikasnom i.u ovom slucaju.


ALOE VERA I STERILITET

U mnoge domove Aloe vera je unela radost dolaska zdravih i normalnih beba. Brojna iskustva nasih saradnika i doktora iz Nemacke kao i iz nase zemlje govore o uspesnom lecenju steriliteta neplodnih parova.. Sve bebe koje su ugledale svet zahvaljujuci Aloe veri, su zdrave i normalne i lepo napreduju Najbolji rezultati se postizu u kombinaciji Aloe vera Gel ili Berry Nectar sa istovremenom upotrebom pcelinjih proizvoda.


ALOE VERA U PEDIJATRIJI

Proizvodi FLP na bazi stabilizovanog Aloe vera gela su idealna sredstva za negu dece svih uzrasta..Na najprirdniji i najefikasniji nacin bez negativnih nuz pojava mogu se otkloniti mnoge tegobe i neprijatnosti kod dece..Grcevi u stomacicu. Crvenilo od pelena. Upale usiju. Zagusen nosic. Kasalj. Ujedi insekata. Spoljne infekcije. Razne povrede. Opekotine. Ekcemi. Stomacne infekcije.Anemije. itd. I mozda najvaznije od svega je poboljsanje IMUNITETA. Sa samo nekoliko proizvoda koje bi svaka porodica sa decom trebala imati u kuci. mogu se izbeci velike nevolje (Aloe Bits'n Peaches, Aloe Activator, Aloe First, i Aloe Gelly).


ALOE VERA U STOMATOLOGIJI

Dentalna upotreba Aloe vere je mnogostruka. Aloe vera povecava odbrandbene nmehanizme i ekstremno efikasna u tretmanu bolesti desni usne dupljeKao snazan antiseptik pogodna za tretman "djepova"zahvaljujuci antifungicidnim i antibakteriskim osobinama reducira inflamatorne iritacije.Oslobadja svih neprijatnosti uzrokovanih upotrebom proteza.U oralonoj hirurgiji nezmenjiva pomoc, tvrde oralni hirurzi.Zaustavlja krvarenje, sprecava infekcije, ublazava bol, regenerise tkivo i tako mnogostruko ubrzava ozdravljenje.


ALOE VERA I ENDOKRINI SISTEM

Savremeni nacin zivota obiluje: Nezdravom ishranom, .Ucestalim stresom, Nezdravim snom, Preteranom upotrebom lekova Sve zagadjenijom zivotnom sredinom. Sve to uzima danak blagodetima koje nam pruza tehnoliski razvoj, Akumulacija toksina u nasem sistemu telo/um ubrzava starenje..Koliko puta smo sreli "starca" u tridesetim i "mladica" u sedamdesetim? Iskustva miliona korisnika Aloe vera Gela, sirom sveta potvrdjuju da Aloe vera vrsi detoksinaciju i dovodi u ravnotezu ceo endokrini sistem Izvanredno efikasnom se pokazala kod disfunkcije TIROIDNE zlezde.Naucne studije potvrdjuju da Aloe vera podstice prirodno oslobadjanje melatonina, hormona veoma vaznog za imuni sistem i zdrav san.

Aloe vera uspesno otklanja hormonalne poremecaje i neprijatnosti za vreme menopauze kod zena.


STA JE PRAVA ALOE VERA, I U ČEMU SE RAZLIKUJE OD OSTALIH?

To je pitanje velikog broja koeisnika Aloe vere.
U oblasti pravnih nauka prava istina se utvrdjuje na osnovu materijalnih dokaza i izjava svedoka. Ako iste parametre primenimo za utvrdjivanje istine o lekovitom delovanju Aloe vere, nacicemo materijalne dokaze u izvestajima naucnih institucija i izjavama korisnika FLP Aloe proizvoda sirom sveta na svih pet kontionenata, u preko sto zemalja...

Prava Aloe vera, je samo ona koja u boci konzumnog proizvoda sadrzi cisti, pravilno stabilizovani Aloe vera gel, u prirodnom obliku i sastavu, koji po kvalitetu i delotvornosti ne odstupa od svezeg gela. Vec 26 godina, taj vrhunski kvalitet Aloe vera prizvoda obezbedjuje FLP kompanija. Kvaliet proizvoda garantuju: pravilan prirodni postupak stabilizacije gela, najsavremenija tehnologija prerade i rigurozna kontrola svake faze - od uzgoja biljke na sopstvenim planatazama, preko stabilizacije, prerade, transporta i distribucije do krajnjeg potrosaca. Zbog toga se proizvodi FLP-a ne mogu nabaviti u health storu.

Svi FLP proizvodi s pravom nose pecat kvalieta IASC (Medjunarodnog naucnog saveta za Aloe), kao i koser i islamski pecat. Razlika je dakle u kvalitetu konzumnog proizvoda i njegovoj delotvornosti.


ALOE VERA I NEGA KOZE - IZGLED I LEPOTA

Koza je najprostraniji kompleksni organ tela, sa mnogo funkcija veoma vaznih za odrzanje zivota zasluzuje paznju i odgovarajucu negu. Koza vrsi ulogu zastite tela od spoljnih uticaja i regulise temperaturu. Ima sekretornu, exkretornu i imunobiolosku funkciju.

Sastoji se iz tri osnovna sloja: Epiderma (pokozica), Derma (koza) i Hypoderma ili subkutano tkivo. Kao zastitni omotac tela podlozna je svim spoljnim uticajima. Posledice su ubrzano starenje u kome koza gubi sposobnost regeneracije, a time i gletkocu i elsticitet. Epiderma se degenerise i gubi fleksibilnost.

Derma ili srednji sloj koze, se sastoji od elasticne mreze celija u kojoj su rasporedjeni krvni i linfni sudovi nervi, znojne i lojne zlezde. I konacno Hipoderma ili podkozno tkivo koje ima ulogu zastite i izolacije misicnog i kostanog tkiva. Istovremeno deluje i kao izvor hraniva za dva spoljna sloja.

Od svih delova koze, koza lica i vrata je najizlozenija spoljnim uticajima. i najosetljivija, i radi toga podleze specijalnom tretmanu nege, koji se bitno razlikuje od nacina nege ostalog dela koze.

Postoje cetiri tipa koze: suva, normalna, masna i kombinovana. Svaka od njih podleze starenju, spoljnim uticajima i nedostatku ishrane. Zato je neophodna svakodnevna briga i redovni tretman za odrzavanje cistoce, vlaznosti , hranljivosti i pH vrednosti koze za zdrav i lep izgled lica.

Aloe vera deluje na sva tri sloja koze. Postoji sedam nacina na koji Aloe vera deluje na zdravlje i lepotu koze:

1. Obezbedjuje sve potrebe tkiva: stiti prirodnu pH vrednost,cisti, ubija bakterije i gljivice, i hrani.
2. Ima sposobnost duboke penetracije, unoseci hranljive materije do zivih celija derme i hipoderme.
3. Uklanja mrtve celije epiderma i stvara prirodnu osnovu za nastajanje novog tkiva ,pomaze disanje pora cisti i kondicionira.
4. Hrani kozu prirodnim hranivima od najvece vaznosti. Iz svog bogatog sastava dozira potrebne kolicine: vitamina, minerala, saharida, amino kiselina, antioksidanata itd.
5. Stmulira zdrave nove celije preko svog kompletnog amino-kiselinskog kompleksa koji se nalazi u njenom prirodnom sastavu. Nove celije se brze multipliciraju u zdrave jer su amino kiseline gradivni materijal za formiranje novih celija.
6. Povecava prirodnu vlaznost kakvu ima zdrava mlada koza u razvoju. Aloe obazbedjuje balansiranu vlaznost, bez zagusnja pora, sto se dogadja kod uljnih preparata. Aloe Activator odrzava prirodnu vlaznost i normalno disanje pora.
7. I na kraju, pravilno stabilizovani Aloe vera produkti nemaju negativnih nuz pojava.

Vazno je napomenuti da nema kozmetickog proizvoda, pa cak ni Aloe vera, koji ce delovati preko noci.

To znaci: permanentna svakodnevna nega daje najbolje rezultate ako pri tome obezbedimo i hranljivost "iznutra" uzimanjem Aloe vera gel napitka.

Od davnina je poznata delotvornost Aloe vere za negu koze, kose i tretman svih vrsta dermatitisa, bez obzira na uzroke nastanka. Takodje se zna da izvanredno daluje na ocuvanje i izgled zdrave koze i kose. Zadnjih nekoliko desetina godina Aloe vera je postala eldorado za kozmeticke kompanije sirom sveta, zbog svoga veoma mocnog antioksidativnog, regenerativnog i hidratantnog dejstva. Na trzistu se mogu naci od najboljih do najlosijih preparata na bazi Aloe za negu koze. Ovi zadnji su na zalost u vecni. U USA, ovu pojavu nazivaju "velikim maskiranjam", jer tzv. cudotvorna sredstva umesto lecenja i nege koze i kose privremeno maskiraju probleme, koji ce se kasnije javiti u jos drasticnijem obliku.


KVALITET GOTOVOG PROIZVODA ZAVISI OD KVALITETA SIROVINA

Samo cisti Aloe vera gel u kompletnom prirodnom obliku i sastavu, ugradjen u kozmeticki preparat moze dati dobre rezultate. Ako je postupkom prerade poremecena prirodna ravnoteza bioaktivnih fitojedinjenja u Aloe vera gelu, to ce se neminovno odraziti na ucinku proizvoda.

Vrlo cesto se unutarnji zdravstveni problemi manifestuju na kozi ili kosi. U tom slucaju preporucujemo istovremenu upotrebu Aloe vera napitaka sa intenzivnim tretmanom preparatima za spoljnu upotrebu.

Pri tome moramo imati na umu da se radi o prirodnim proizvodima i da se zdrava i lepa koza i zdrava kosa ne postizu preko noci. Pomocu FLP proizvoda mozemo postici vrhunske rezultate, ako ih koristimo na vec provereni i potvrdjrni nacin tokom duzeg vremena.

FLP ima kompletan asortiman proizvoda za negu koze tela, kose i koze lica, kao i dekorativnu kozmetiku namenjenu za sva cetiri tipa koze. Kozmeticari profesionalci, kao i korisnici, tvrde da su preparati FLP na bazi Aloe vere vrhunskog kvalitetai da se njima postizu maksimalni efekti odrzavanja mlade i zdrave koze, kao i regeneracija i podmladjivanje starije.


NARODNI LEK OD "KAKTUSA" ALOE VERA

Ovaj recept za Lek od" Kaktusa " Aloe vera potice i Rusije. Ovaj je isproban osobama sa malignim bolestima I obolelim od parkinsonove bolesti donosio je znatna olaksanja, a nekima i ozdravljenje.

Pored svega navedenog, upotrba Aloe ni u kom slucaju ne iskljucuje zvanicni medicinski tretman. Ona je izvanredna pomoc medicinskom tretmanu, sa obiljem od preko 200 bio-aktivnih supstanci, izvanredno povecava ucinak medicinskog tretmana i skracuje vreme oporavka. Aloe vera deluje kao bioloski aktivni nosac lekovite supstance farmaceutskog preparata i velika je pomoc kod saniranja negativnih nuz-pojava kod hemo i radioterapija.

330 gr. Aloe "Kaktusa", starosti 4-5godina samleti na masini za meso i pomesati sa 400 gr. svezeg livadskog meda sa sacem, 700 militara, garantovano prirodnog crnog vina, 5o grama Frankove cikorije i 500 mililitara cistog etil alkohola.Smesa odstoji 7 dana, u staklenom sudu dobro zatvorena, u tamnom prostoru. Nakon toga se cedi u porcijama i pije odredjena kolicina, 3 puta dnevno, 1 sat pre jela, dok se sve ne potrosi. Ovaj napitak se moze koristiti samo 2 puta godisnje. Tako je stajalo upozorenje na kraju recepta. Razlog za ovo upozorenje su nepozeljni sastojci koje sadrzi kora lista.Ljudima je to pomaglo. Olaksavalo im tegobe.Vrlo cesto su sa nestrpljenjem ocekivili sledecu porciju.

Prednost tehnoloskog postupka proizvodnje FLP se sastoji u odsranjivanju kore lista i upotrebi cistog unutarnjeg gela, nosioca svih lekovitih supstanci, bez nepozeljnih primesa. Ako tome dodamo i prirodnu stabilizaciju Gela hladnim postupkom, dobijamo prirodni Aloe vera gel koji je osnova svih FLP proizvoda. Very Happy


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pon Jan 23, 2012 3:00 am

LEKOVITA SVOJSTVA KVASCA

Kvasac čini grupa gljiva koje rastvaraju šećer na alkohol, oslobađajući ugljen-dioksid. Iako nisu sve vrste korisne, a neke mogu da izazovu i infekcije, Saccharomyces cerevisiae (pivski kvasac) koriste se za pravljenje hleba i napitaka. U jednom dokumentu iz 1555. godine pre nove ere pominje se da „blato" iz piva čuva telesno zdravlje, a u 16. veku lekari su suvi pivski kvasac definisali kao „božanski lek".

Izvor vitamina B
Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su belančevine. Zove se pivski jer se pre nego što su upoznata njegova lekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva. Sadrži velike količine vitamina B, kao i četiri važna elementa - selen: protiv smetnji koje uzrokuje starost; hrom: za prevenciju od dijabetesa i infarkta; glutamin: pospešuje eliminaciju štetnih materija i nukleinske kiseline: održavaju zdravlje telesnih ćelija.Među brojnim lekovitim namirnicama kvasac zauzima značajno mesto jer je izuzetno bogat hranljivim materijama. On je belančevinasti proizvod i sastoji se od živih organizama kvaščevih gljivica (Sacharomyces), za koje je karakteristično da se veoma brzo množe.

Odličan je izvor belančevina, amino kiselina, prirodnog kompleksa B vitamina. Kvasac predstavlja pravi rudnik mineralnih sastojaka i jedan je od najbogatijih izvora organskog gvožđa.

Osim vitamina A, C i E, sadrži čak sedamnaest drugih vitamina i sve vitamine B kompleksa. Nedostaje mu jedino vitamin B12, kojeg ima u mesu, jajima, mleku, iznutricama, pa je u ishrani ove namirnice dobro kombinovati sa kvascem.

Kao svaka proteinska hrana, kvasac ima dosta fosfora koji iz organizma može da „uzima“ kalcijum i izazove njegov nedostatak. Da se to ne bi dogodilo, uz kvasac treba uzimati i namirnice bogate kalcijumom.

U zavisnosti od porekla, kvasac poseduje i različite karakteristike, a nutricionista Svetlana Ćulibrk-Pribaković objašnjava:

"U narodu poznati pivarski kvasac, odnosno prehrambeni kvasac, pravi se od hmelja i koristi se u proizvodnji piva. On nije živi, aktivan kvasac, ali je izuzetno kvalitetan jer sadrži puno belančevina i vitamina B grupe.

U prodaji se nalazi u obliku praha koji ima jače dejstvo, ili u obliku flekica. Ovaj kvasac dodaje se kuvanim jelima, voćnim sokovima, supama, mleku i drugim jelima i napicima.


Zbog karakterističnog oštrog ukusa u početku ga treba koristiti u manjim količinama. Najkvalitetniji i najjači kvasac je surutka, a cenjen je i tečni kvasac iz Švajcarske i Nemačke koji se uzgaja na travama, mednom sladu i pomorandžama, odnosno grejpu.

Tu je i poznati pekarski kvasac koji se sastoji od živih ćelija Sacharomyces cerevisiae. Koristi se u pripremi testa za hleb i pecivo, jer u toku fermentacije gljivice razlažu šećer u alkohol i ugljendioksid.

Od ugljendioksida testo raste, dok ga alkohol čini mekšim. Ovaj kvasac je ujednačene, svetložute boje, prijatnog ukusa i mirisa. Rok trajanja mu je dve nedelje, jer za to vreme zadržava sva organoleptička svojstva i fermentativne sposobnosti.

Suvi pekarski kvasac najčešće je u granulama i dobija se sušenjem svežeg pekarskog kvasca. Pre upotrebe mora da se potopi u vodu da bi narastao, a dobar suvi kvasac mora da bude ujednačene granulacije, ujednačene svetle krem boje, karakterističnog ukusa i mirisa. Rok trajanja mu je pola godine."


Konzumiranje svežeg pekarskog kvasca treba izbegavati. Ćelije živog kvasca, zapravo, iscrpljuju vitamine B grupe iz creva i sve ostale vitamine iz organizma. Zbog toga je važno da se kvasac pravilno priprema i konzumira.

Crpljenje vitamina iz organizma može da se spreči ukoliko se pet grama pekarskog kvasca prelije sa dve supene kašike vrele vode i tako ostavi da odstoji deset minuta. Zatim se smesa promeša i ostavi da se staloži.

Bistra tečnost se pije, a talog baca. Ovako pripremljen kvasac može da se kombinuje sa vodom ili sokom, i uzima se neposredno pre obroka. Konzumiranjem kvasca na ovaj način smanjuje se zapremina želuca i unosi manja količina hrane.

Ovo je dobra vitaminska dijeta za gubitak kilograma. Sa druge strane, oni koji žele da dobiju kilograme, ovako spremljen kvasac treba da uzimaju između obroka.

Kvasac je dobar i za sve one koji se osećaju umorno, jer vraća energiju, otklanja umor i snižava holesterol u krvi ukoliko se kombinuje sa lecitinom iz soje.

Pomaže i kod ublažavanja bolova, kostobolje, gihta, a olakšava i tegobe izazvane neurozama. Delotvoran je i kod prevencija i lečenja svih bolesti koje nastaju usled nedostatka vitamina B1, B2, B6 i biotina koji igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, amino kiselina i masti.

Kvasac je štetan za osobe sa Kronovom bolešću, jer podstiče pogoršanje simptoma. Najveće komplikacije nastaju kod pacijenata koji stvaraju antitela na kvasac, što ukazuje na određenu imuno ili alergijsku reakciju.Protiv stresa
Zahvaljujući visokom sadržaju minerala i oligoelemenata koji su neophodni za normalno odvijanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj hrani. Uz vitamine B-kompleksa minerali predstavljaju važne preventivne elemente protiv stresa (magnezijum), osteoporoze (kalcijum), anemija (gvožđe) i drugih oboljenja. U pivskom kvascu zastupljeni su i ugljeni hidrati, i to uglavnom viši (složeni šećeri) pa je to još jedna njegova pozitivna osobina, jer se može koristiti u ishrani dijabetičara. Pivski kvasac može da smanji i ublaži mnoge komplikacije koje nastaju kao posledica šećerne bolesti.

Reguliše holesterol
Pored hranljive, ima i veliku dijetetsku vrednost pa se koristi u dijetoterapiji mnogih bolesti: u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, u lečenju organa za varenje i dijetoterapiji zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika). Suvi pivski kvasac je i prirodni antibiotik - kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.


U službi lepote i zdravlja
Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži - za kratko vreme čini je čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe, jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno i sprečava nastanak malignih ćelija, a deluje i na zdravlje jetre jer čiste krv od toksina.

Maska od kvasca
Jednom u petnaest dana razmutite malu količinu kvasca u mleku, jednu kafenu kašičicu kvasca i isto toliko mleka, i napravite kompaktnu, ni previše gustu ni previše retku, masu koju možete namazati na lice. Ostavite da stoji 20 minuta dok se ne osuši, a zatim lice operite toplom vodom.

Piling maska od kvasca protiv akni

Jednu supenu kašiku pekarskog kvasca prelijte sa jednom supenom kašikom vrele vode i ostavite da odstoji pet minuta da se prohladi. U prohlađeni sadržaj zatim dodajte jednu kašičicu meda i četvrtinu kašičice želatina u prahu. Sve promešajte i brzo nanesite na lice, jer se ova maska zbog želatina brzo steže. Ostavite je na licu oko 20 minuta, a zatim uradite blagi piling i isperite mlakom vodom. Lice osušite blagim tapkanjem peškirom i nanesite odgovarajuću kremu.

Maska od kvasca protiv suve koze

Ako je koža izrazito suva, masi koja se sprema za akne dodajte još i žumance i jednu kašičicu maslinovog ulja. Sadržaj nanesite na lice, ostavite 20 minuta, isperite mlakom vodom i negujte odgovarajućom kremom.

Kvasac kao začin
- Kašičicu kvasca pospite preko cerealija.
- Umešajte ga u supu, pire ili grašak, sok od paradajza.
- Kašičicu dodajte u kolač koji pečete.
- Pospite po jogurtu ili siru.


Very Happy


Poslednji izmenio Gretta dana Sub Jun 02, 2012 5:36 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Uto Apr 10, 2012 12:25 am

JOGURT I KEFIR PODMLADJUJU ORGANIZAM

Jogurt se danas proizvodi u raznim varijantama. Na tržištu možemo naći jogurte sa smanjenim masnoćama, voćne ili sa dodatkom žitarica. Ponuda je izvanredna, a praktična pakovanja nam omogućavaju da uvek sebi možemo priuštiti zdrav i kvalitetan obrok.

Jogurt u zavisnosti od procenta masnoće ima od 36 do 65 kcal na 100 grama. Sadrži proteine i ugljene hidrate, ali ga posebno vrednom namirnicom čini količina kalcijuma, koga ima čak 120 mg. A kalcijum ulazi u sastav kostiju i zuba dajući im čvrstinu jer ima gradivnu ulogu, neophodan je u zgrušavanju krvi, normalizuje imuno i mišićni sistem. Neophodan je i za mnoge hormone, kao i za mnoge enzimske reakcije.

U toku samo jednog dana deci je neophodno do 800 mg, adolescentima do 1.200 mg, a odraslima između 600 i 700 mg kalcijuma. Nedostatak kalcijuma kod dece izaziva rahitis, a kod odraslih osteoporozu. Upravo zbog toga se jogurt smatra namirnicom za sve uzraste. Pored kalcijuma jogurt sadrži i 90 mg fosfora.

Nazivi ne treba da nas zbunjuju, treba znati da su probiotici dobre bakterije koje nastaju mlečno kiselkastim vrenjem, a nalaze se u jogurtu i kefiru. Povećan unos probiotika savetuje se u slučaju dugotrajne dijareje i povraćanja, kada se fizičkim putem smanjuje količina crevne flore, ali isto tako kod osoba koje su izložene stresu ili dugotrajnim naporima.

Svakako ga treba koristiti preventivno i treba ga konzumirati jednom dnevno minimalno. Najbolje ga je popiti ujutru i uveče na prazan stomak. Ipak, pošto je jogurt namirnica koja se lako kvari, treba je čuvati u frižideru i uvek proveriti rok trajanja.


Običan jogurt
Običan jogurt je izvanredna namirnica koju možete kombinovati sa različitim vrstama žitarica ili suvim voćem. Pravilno korišćenje je potapanje žitarica i najbolje je da malo nabubre, dovoljno je da odstoje 5 do 10 minuta. Ne preterujte sa količinama, dovoljno je tri do četiri supene kašike potpiti u 2 dl jogurta.

Voćni jogurti - kiselo-slatki mlečni napitak

Danas na tržištu možemo naći različite vrste voćnih jogurta od lajt varijanti sa smanjenom masnoćom i bez šećera do pravih energetskih bombi, zato uvek dobro čitajte deklaracije da se ne biste začudili ako vam se poveća težina. Pored osnovne verzije u voćni jogurt možete dodati sveže voće i to pojesti kao obrok ili desert.


Voćni jogurti sa dodacima žitarica

Kompletan i kvalitetan obrok koji možete kupiti usput i popiti na poslu ili u školi.
Jogurt je odličan dodatak hrani - Da biste uštedeli kalorije, a uneli neophodan kalijum probajte da umesto pavlake u jela stavite niskomasne jogurte, ukus je isti i bez griže savesti možete da jedete hranu koju volite. Znači u čorbe, ako želite da prelijete musake, sarmice, pa čak i za voćne kolače.

Kefir
Nastaje alkoholnim vrenjem kefirnih zrnaca. Osvežavajućeg je ukusa i sadrži deset vrsta zdravih bakterija i ćelije kvasa, a i veoma je bogat B vitaminom. Smatra se napitkom dugovečnih.

Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Sub Maj 12, 2012 12:46 am

YERBA MATÉ - DOBROBITI I SVOJSTVA


Yerba Maté, ili Maté kako ga se obično zove, je Južnoamerička biljka koja je osvojila mnoge obožavatelje po cijelome svijetu. U potrazi za prirodnim stimulantom koji su lišeni nuspojava i toksičnosti, Maté trenutačno drži najveću nadu. Okrepljuje um i tijelo, prirodni izvor prehrambenih sastojaka i promoter zdrave hrane par excellence, Maté zaslužuje pažnju svake osobe zainteresiranu za optimalno zdravlje. Yerba Maté bio je predstavljen koloniziranim i modernim civilizacijama od strane primitivnih Guarani indijanaca iz Paraguaya i Argentine. On je izgleda uvijek bio najčešći sastojak među kućanskim lijekovima Guarana. U modernoj Argentini i Paraguayu, doduše, Maté čaj je postao skoro patološki ritualiziran običaj koji podsjeća na zlouporabu kave i čaja u zapadnim i istočnim zemljama. Među starosjediocima Guarana, u drugu ruku, ustrajalo je prirodno korištenje Maté-a u zdravstvene namjene. Oni ga koriste za jačanje imuniteta, čišćenje i detoksifikaciju krvi, nijansiranje živčanog sustava, suzbijanje zamora, stimulacije uma i kontrolu apetita.

Maté (Ilex paraguariensis) je zimzeleni grm koji pripada svetoj familiji. Raste na divlje u Argentini i Brazilu, ali najobilatije raste u Paraguay-u gdje je isto kultiviran. Biljka je, prema tvrdnjama zapadne biljne medicine, kao aromatik, stimulant, gorak, aperient (laksativ), kontraktivan, diuretik, čistač, sudorific (potiče slatko) i febrifuge (umanjuje groznicu). Maté sadrži brojne vitamine i minerale.


PREHRAMBENE DOBROBITI

Davno prije su mu znali kemijsku kompoziciju, indijanci su koristili yerba maté ne samo zbog okusa pića već i zbog toga što su znali njegove vrline. Ponajviše je to bilo zbog povećane otpornosti na umor i snage ublažavanja gladi i žeđi.
Izvanredna stvar što se tiče Maté-a je da se njegove dobrobiti pojavljuju prirodno. Maté prirodno ima nisku razinu kofeina; bogat je izvor vitamina i minerala, dok u isto vrijeme ima prirodno visoku razinu antioksidansa.

Vitamini i minerali u yerba maté-u:
• Vitamin A: dobar za vid, za kožu, čisti infekcije i stimulira prirodni rast
• Vitamin B1: djeluje protiv živčanih i crijevnih problema
• Vitamin B2: spriječava okularne upale i koristan je za jačanje kose
• Vitamin C: se koristi kao antitoksik, jača desni i povećava broj crvenih krvnih zrnaca
• Fosfor: je esencijalan za živčani sustav, mišićnu snagu i intelektualne funkcije
• Željezo: potreban za proizvodnju krvi i fizičku snagu
• Kalcij: jača kosti i zube
• Kalij
• Selenij
• Magnezij

Tu su još i silicij, fosfat, sumpor, klorovodična kiselina, klorofil, kolin i inositol.
U 1964.g., jedna grupa istraživača sa Pasteur instituta i Pariškog znanstvenog društva, su zaključili da maté praktički sadrži sve vitamine potrebne za održavanje života.


PREHRAMBENE INFORMACIJE

Vodeni ekstrakt dobiven iz 100g čvrste materije i 1000 cm3 vode na 70ºC.
Kao dodatak redovitim hranjivim tvarima, maté sadrži supstancu koja pripada specijalnoj grupi kemijskih spojeva zvanih ksantin. Iako se samo male količine ovih supstanci pojavljuju u maté-u, njihova prisutnost je generirala veliku pažnju. Primarni ksantin u yerba maté-u se zove matéin. Ova supstanca pridonosi, ako ništa cjelokupnoj aktivnosti biljke, međutim je povukla nesrazmjernu razinu špekulacija. Neki ksantini su očito manje poželjni, kao što je kofein. Iako ksantini imaju sličnu kemijsku strukturu, svaki ima jedinstvena svojstva. Izdanje "Herbs for Health" iz Studeni/Prosinac, 1998 komentira, "iako matéin ima kemijsku strukturu sličnu kafeinu, on stimulira tijelo drugačije. Za razliku od kafeina, matéin ne uzrokuje nervozu ili uzbuđenje; umjesto toga, on balansira tijelo, umiruje uzbuđeni živčani sustav i pomlađuje umoran".


GASTROINTESTINALNA SVOJSTVA

Možda glavno područje u kojem se može koristi od Maté-a je gastrointestinalni trakt. Uočeni efekti se kreću od trenutačnog poboljšanja probavljanja do mogućnosti popravljanja oštećenih i oboljenih gastrointestinalnih tkiva. Zatvor, akutan ili kroničan, može biti jednostavno savladan korištenjem Maté-a. Najviše se pokazalo da Maté radi tako što omekšava fekalnu masu, ali isto se pokazalo da stimulira normalne kretenje crijeva do nekog stupnja.EFEKTI NA ŽIVČANI SUSTAV

Maté je pokazao bolju sposobnost (od bilo kojeg drugoga alkaloida ksantina) pri povećanju mentalnog stanja pripravnosti i oštrine i to bez ikakvih nuspojava kao što su nervoza i podrhtavanje. Izgleda da djeluje kao tonik, stimulirajući oslabljen i depresivan, te umirujući preuzbuđeni živčani sustav. Naše znanje o efektima Maté-a je trenutačno limitirano na opažanja promjena ponašanja kao više energije i vitalnost; bolja mogućnost koncentracije; manja nervoza, uzbuđenost i uznemirenost; i povećana otpornost prema fizičkom i mentalnom zamoru. Ispijanje čaja često prati poboljšanja u raspoloženju, posebno u slučajima depresije. Ovo može biti direktna ili indirektna posljedica povećanja energije. Jedan od izvanrednih aspekata Maté-a je da se ne upliće u ritam spavanja; u stvari, ima tendenciju balansiranja ritma, izazivajući više normalan san (REM) ili povećanje vremena provedenih u delta stanjima (duboki san).


KARDIOVASKULARNI EFEKTI

Srčane bolesti svih vrsta su tretirane ili spriječene korištenjem Yerba Maté-a. Yerba Maté opskrbljuje srce sa mnogim hranjivim sastojcima koji su potrebni za rast i obnavljanje. Kao dodatak, povećava opskrbu srca kisikom, posebno za vrijeme perioda stresa ili vježbe. Maté je postao omiljen kod body buildera i svakoga zainteresiranog u zdravstvene koristi od vježbanja. Čini se da metabolički efekti Maté-a uključuju mogućnost zadržavanja aerobnih glikoza (razgradnja ugljikohidrata) za vrijeme dužih vremenskih perioda. Rezultat toga je topljenje viška kalorija, povećanje srčane efikasnosti, odgoda aerobnih glikoza koja rezultira nakupljanjem mliječne kiseline za vrijeme vježbanja. Izvještaji o Maté-u i smanjenju krvnog tlaka nisu neuobičajeni.


EFEKTI NA IMUNOLOŠKI SISTEM

Neprestano promatranje u većini Južno američkoj literaturi o Maté-u je da povećava imunološku reakciju tijela i stimulira prirodnu otpornost na bolest. Ovi rezultati efekta njegovanja i jačanja tijela oboljenog su primjećeni ujedno i za vrijeme bolesti kao i za vrijeme oporavka, su ponekad dramatično ubrzani. Točni mehanizmi Maté-ovog djelovanja još nisu utvrđeni, ali oni ujedno uključuju i direktnu akciju protiv uzročnika zaraze organizma, kao i efekte otpornosti organizma na bolest. Hranjivi sastojci biljke najvjerojatnije igraju glavnu ulogu u tome, ali je isto tako vjerojatno da drugi sastavni dijelovi pridonose stimulirajući aktivnost bijelih krvnih zraca.


NUTRITIVNE KARAKTERISTIKE

Interakcija mnogih hranjivih sastojaka u Maté-u su sistematično proučavani. Ali priče koje okružuju hranjivu primjenu Maté čaja su više nego zapanjujuće. Maté se često koristi kao prilog, ponekad zamjenjujući jako važnu hranu kao što je kruh ili povrće. Jako lako uklanja osjećaj gladi i može dati jednako puno snage kao puni obrok, prema tvrdnjama dobro poznatih čileanskih poznavatelja bilja J. Zin i R. Weiss. Radnici kompanije "Peace Corps" su izvjestili slučajeve u kojima velike grupe domorodaca ostaje u dobrom zdravlju za vrijeme dugih perioda gladi i žeđi, iako tijekom dana jedu samo jedan mali obrok. Kako je to moguće? Ispijajući obilne količine Yerba Maté čaja. Neki domorodci provedu cijele svoje živote takvim načinom prehrane i žive do vrlo dubokih starosti, ponekad prelazeći i 100 godina. Južno američke vlade su prihvatile praksu poticanja majki, posebno u siromašnijim regijama, da uključe Yerba Maté u prehranu njihove djece koja pohađaju školu.


KSANTINI

Serije spojeva poznate kao ksantini, metil-ksantini ili derivati ksantina predstavljaju jednu od interesantnijih vrsta lijekova. Ksantini su čisti stimulanti centralnog živčanog sustava, iako ne posjeduju sve vrste ovih lijekova jednake karakteristike. Iako ksantini imaju dokazana terapeutska svojstva, najšira javna primjena je u pićima koja sadrže ksantine u koja se ubrajaju kava, čaj, maté, kakao i cola-aromatizirana pića.
Postoje 3 farmakološka važna ksantina: kafein, teofilin i teobromin. Sva 3 alkaloida se prirodno nalaze u određenim biljkama koje su geografski raširene široko po svijetu.
Tjekom mnogih godina, u nekim dijelovima, za yerba maté se mislilo da sadrži kafein, ali se pokazalo da sadrži matein koji se uvelike razlikuje od kafeina. Dr. Jose Martin, direktor nacionalnog instituta tehnologije u Paragvaju, piše, "Matein nema niti jedan loš efekt kafeina".

Iako ksantini imaju sličnu kemijsku strukturu, svaki ima jedinstvenu grupu svojstava. U biti, postoji samo jedan efekt koji izgleda da dijele svi metil-ksantini: glatku relaksaciju mišića. Ovo je svojstvo to koje ih čini dobrim obnavljačem bronhija, te korisnim u liječenju astme. Jedina iznimka je kafeina čiji su efekti glatkih relaksiranja mišića umanjene drugim nuspojavama.


ZA KOGA I KADA SE PREPORUČUJE YERBA MATÉ?

• Studentima, kao pratioc za njihove duge sate učenja
• Prije trčanja ili napornih treniranja sa utezima. Maté se čak može ispijati za vrijeme vježbanja za poboljšanje mentalne koncentracije i količine generirane snage
• Dr. James Balch M. D. (autor knjige "Recept za liječenje hranjivim sastojcima") preporuča mate za ljude koji boluju od artritisa, glavobolja, hemoroida, zadržavanja tekućine, pretilosti, umora, stresa, zatvora, alergija i visokih temperatura, isto tako govori kako čisti krv, tonalitet živčanog sustava, usporava starenje, kontolira apetit, stimulira proizvodnju kortizona i vjeruje se da unaprijeđuje iscjeljujuće moći drugog bilja
• za diabetike, znanstveni rad napravljen od strane Swantson-Flatt, preporučuju prisutnost potencijalno korisnog antidiabetičkih agenata u Maté-u
• isto tako je koristan kod smanjivanja težine


Vise o Maté caju i recepti mogu se naci ovde: http://plavi.bigforumpro.com/t123p20-razni-napici


Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pon Jun 11, 2012 10:12 pm

TRESNJE I VISNJE

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i naucni temelj svim tim pričama. Iako su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam telo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način i poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju rapoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.
Pozitivan učinak trešanja na zdravlje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najverovatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.


Prevencija srčanih bolesti

Prema naucnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.
Prevencija rak

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava daljnje širenje raka, a pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, kao Hunza u Pakistanu, oduvek su u prehrani koristili amigdalin i nisu obolevali od raka, što je naucnike navelo na verovanje da se radi o hrani koja sprečava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski ekperimenti na miševima, koji su to potvrdili. Medjutim, ova istraživanja su prilično kontroverzna, jer da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.


Ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta jace od aspirina, i ima pozitivan uticaj na giht i bolove od artritisa.


Kamen u bubregu i caj od peteljki tresnje

Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamena u bubrezima. Za pripremu čaja stavite saku peteljki u litar vrele vode i kuvajte 2 minute, a zatim ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocedite i pijte u gutljajima tijekom dana.
Zdravlje kostiju
Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.


Trešnje pomažu kod mršavljenja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udeo vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom za mršavljenje. Kao većina voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, osobito kalcijuma, gvoždja i kalijuma. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljenohidrata i proteina, a uopste nemaju masnoća! Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju.
Trešnjama protiv bolesti

Antioksidansi iz trešanja mogli bi da pomognu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, pokazali su rezultati novog američkog istraživanja obavljenog na pacovima. Ishrana prve grupe pacova sastojala se od kalorija od kojih je 45 odsto poticalo od lipida, a 40 odsto od glucida, dok se ishrana druge grupe sastojala od 10 odsto kalorija od lipida i 75 odsto od glucida. Nekim pacovima su kao dodatak obroku davane trešnje u prahu, koje su predstavljale oko jedan odsto njihove dnevne ishrane. Posle 12 nedelja, istraživači su primetili da pacovi koji su dobijali trešnje imaju niži holesterol i manje masnih naslaga oko abdomena od onih u čijoj ishrani nisu bile zastupljene trešnje, što naučnici pripisuju velikom broju antioksidanasa u trešnjama. Primećeno je i da je kod pacova koji su konzumirali trešnje nivo dve supstance, izazivača upala, bio niži nego kod ostalih pacova, i to "Interleukina 6" za 30 odsto, a "TNF alfe" za 40 odsto. Antioksidansi iz trešanja, u stvari, deluju na nivou gena na uzročnike proizvodnje ta dva molekula koji se javljaju kod procesa upala.
Visnjama protiv artritisa

Najnovija istraživanja pokazuju da višnja pruža zaštitu od bolesti srca i štiti krvne sudove. Redovno konzumiranje višanja sprecava nastajanje odredjenih vrsta raka i pojavu dijabetesa. Ovo voce pomaže i u lecenju i odlaganju poremecaja pamcenja, a višnja se pokazala uspešnom i u smanjenju upalnih procesa i ublažavanju bola kod artritisa. Caša soka od višnje bila bi ekvivalentna 0,3 grama aspirina, a smrznute višnje imaju delovanje kao 0,9 grama aspirina. Iako se ovakva spoznaja donedavno smatrala narodnom pricom, dokazi danas govore u prilog da caša višnjinog soka može da ublaži tegobe sa zglobovima i kostima. Povišene koncentracije mokracne kiseline dovode do pogoršanja problema sa zglobovima i gihtom. Vec pedesetih godina prošlog veka uspešno je dokazano da razlog blagotvornog delovanja višnje može biti baš u tome što se redovnom konzumacijom smanjuje kolicina mokracne kiseline.


Very Happy

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Ned Sep 23, 2012 5:13 am

PRAVILNA KOMBINACIJA HRANE

Pravilna kombinacija hrane se zasniva na otkriću da se određene kombinacije namirnica lakše i efikasnije mogu svariti od drugih kombinacija. To je ujedno i pravilo da gubljenje kilaze.

Nije dobro mešati proteine (na pr. meso, ribu, piletinu, jaja, sir) sa skrobom (na pr. krompir, pirinač, testenine, hleb)
Nije dobro mešati proteine (na pr meso) sa drugim proteinima (na pr. sir)
Ali skrob (na pr. krutoni) može da se meša sa drugim skrobom (na pr. krompir)

LOSE KOMBINACIJE
Kada se pojede snicla, ovaj koncentrovani protein zahteva određeni digestivni sok da ga razloži - sok kiseline. Ako se u isto vreme pojede pečeni krompir, digestivni sok koji je potreban za razlaganje koncentrovanog skroba (krompir) nije kiselina, već baza. Kada kiselina i baza dođu u međusobni kontakt – oni neutrališu jedno drugo. Šta će se onda desiti sa ovom hranom? Telo mora da luči sve više digestivnih sokova. To oduzima vreme i energiju. U stvari, nekoliko sati prođe dok telo proizvede sav taj digestivni sok, i počinjemo da osećamo poremećaj u varenju ili gorušicu. Veći deo proteina, pošto je u stomaku duže vremena, se pokvario. Većina ugljenohidrata je fermentirala. Usled kvarenja i fermentacije, dolazi do pojave gasa, nadimanja, još vise gorušice, lošeg varenja. Hranljivi sastojci koji su na ovakav način pogođeni ne mogu biti uključeni u zdravu ćelijsku strukturu. Hrana koja se pokvarila ili fermentirala stvara toksične kiseline u telu.


Na kraju, hrana, koja nije pravilno svarena, izlazi iz stomaka ritmičkom kontrakcijom creva. Petnaest metara creva je primorano da se bori sa ovom pokvarenom hranom. Zbog toga se ljudi osećaju umorno posle jela i nemaju energiju. Tako dolazi do konstipacije. Može biti potrebno 8 sati samo da ta hrana izađe iz želuca i još dvadeset do četrdeset da prođe kroz creva. Mešanje proteina sa skrobom istovremeno dovodi do toga da hrana truli, a trula hrana ne moze da se asimilira. Ona odlazi u masne naslage. Jos jedan razlog zbog koga dva proteina ne smeju da se mešaju je to da razni proteini imaju tako različit karakter i složene kompozicije da su modifikacije koje su potrebne da bi se zadovoljivi digestivni zahtevi za više proteina nemoguće. Zbog toga, oba proteina trule u sistemu. To ne znači da se dve različite vrste mesa ne mogu jesti zajedno ili dve različite vrste oraha, ili dve različite vrste ribe, ali svakako znači da se dva različita proteina (na pr. riba i sir) ne smeju jesti istovremeno.

DOBRE KOMBINACIJE
Meso jedite sa salatom i povrćem. Krompir jedite sa salatom i povrćem Ribu jedite sa salatom i povrćem. Testenine jedite sa maslacem od belog luka salatom i povrćem. Nasecite sir i stavite ga u salatu. Pravilna kombinacija hrane ne sprečava jedenje hranu koju volite, samo ne treba jesti svu hranu u isto vreme.UKUSNE I ZDRAVE KOMBINACIJE NAMIRNICA

PARADAJZ I AVOKADO
Jedno je istraživanje pokazalo da zdrave sastojke iz paradajza telo najbolje upija kada dolaze u kombinaciji s malo masnoće i to one zdrave. Upravo takvu masnoću sadrži avokado koji svakako ima i niz drugih zdravih sastojaka. Cela priča zvučaće još bolje ako vam kažemo da se ukusi paradajza i avokada savršeno poklapaju. Dakle, osim što je ukusna, kombinacija paradajza i avokada veono je i zdrava.RUZMARIN I MESO SA ROŠTILJA
Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prejako pečeno. Kako biste neutralizovali eventualne štetne posledice, meso dodajte ruzmarin. Ta namirnica sadrži antioksidanse koji sprečavaju aktivaciju štetnih sastojaka tokom procesa pečenja. S ruzmarinom ne treba preterivati jer biste mogli da pokvarite ukus. Dovoljno je samo malo pa da kombinacija bude savršeno ukusna i zdrava.ŽITARICE I SOK OD POMORANDŽE
Savršen doručak je onaj koji se sastoji od celovitih žitarica i sveže ceđenog soka od pomorandže. Ako tako izgleda vaš prvi obrok u danu, onda ste na pravom putu. Naime, celovite žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka doprinose stabilizaciji holesterola i održavaju arterije čistim.ŠPANAĆ I LIMUN
Možda već i sami znate da se španać izvrsno slaže s limunom – bilo da je reč o svežem španaću na salatu ili kuvanom. Osim što godi nepcu, ta kombinacije je i veoma zdrava. Naime, povrće koje sadržavi dosta gvožđa poput španaća, telo puno lakše apsorbira ako se konzumira s vitaminom C. Uz sve to, ova kombinacija učiniće da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.JABUKE I GROŽĐE
Voćna salata uvek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadržavi jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će sprečiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinom. Usto, kombinacija jabuka i grožđa je vrlo ukusna za jesti i može biti sjajan desert.BELI LUK I RIBA
Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovno jedite beli luk i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je super namirnica, a kad dolaze zajedno onda možemo reći da je reč o ubojitoj kombinaciji koja će doneti dobrom zdravlju vašega tela, a posebno srca i krvnih sudova. Takođe, ova kombinacija jemči i dugovečnost.
Poslednji izmenio Gretta dana Sre Feb 06, 2013 7:01 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Gretta taj Pon Sep 24, 2012 12:36 am

NAMIRNICE KOJE SMANJUJU APETIT

Milijarde dolara širom sveta troše se na proizvode za mršavljenje. Međutim, postoji bolji i jeftiniji način za skidanje kilograma. Najnovije istraživanje pokazuje da vam više od desetak uobičajenih proizvoda koji su dostupni u svakoj prodavnici, može pomoći u borbi protiv gladi i želje za slatkim.Reč je o namirnicama koje će vam poboljšati metabolizam i pomoći u skidanju kilograma. Kada idući put budete išli u kupovinu namirnica, ponesite sa sobom novi spisak na kome će se nalaziti ovih pet namirnica.

JAJA


Umesto peciva, za doručak odaberite jaja. Ta supernamirnica koja sadrži mnogo proteina pomoći će vam da dugo vremena imate osećaj sitosti. Jedno je istraživanje otkrilo da su pretili ljudi koji su konzumirali jaja u idućih 36 sati jeli manje količine hrane, za razliku od onih koji su jeli neku drugu hranu. Brojna su istraživanja pokazala da protein iz jaja blagotvorno djeluje na šećer u krvi i sprečava želju za slatkim. Dakle, jaja trebaju biti jedna od obveznih namirnica.

MAHUNARKE


Malo je ljudi čulo za kolecistokinin, ali to je jedan od najboljih prijatelja u borbi protiv viška kilograma. Ovaj probavni hormon smanjuje apetit prirodnim putem. Kako, dakle, doći do kolecistokinina? Naučnici kažu da mahunarke obiluju tim hormonom. To potvrđuju istraživanjem koje je pokazalo da je kod ljudi koji su redovno konzumirali mahune porastao nivo tog poželjnog hormona. Postoje i dokazi da mahunarke održavaju nivo šećera u ravnoteži što znači da se duže vreme zadržava osećaj sitosti. Osim toga, mahunarke smanjuju i holesterol. Pobrinite se za to da se mahunarke redovno nađu i na vašem jelovniku.

KRUŠKE


Ovo voće bogato je vlaknima što znači da je zdravo, ali i da daje i dugotrajan osećaj sitosti. Kruške sadržavaju i pektin koji smanjuje nivo šećera u krvi te na taj način pomaže u smanjenju apetita. Drugim rečima, nećete imati želju za grickalicama između obroka. To je potvrdilo i jedno brazilsko istraživanje. Naučnici su, naime, otkrili da su žene koje su jele kruške između obroka smršale dosta brže od žena koje su jele keks u malim količinama. Dakle, stavite i kruške na spisak za kupovinu namirnica.

CIMET


Kada vas sredinom dana uhvati slabost i želja za slatkim, uzmite tost od celovitih žitarica i pospite cimet po njemu. Američki naučnici otkrili su da male količine cimeta mogu regulisati nivo inzulina koji je najveći krivac za osećaj gladi. Jedno istraživanje pokazalo je da četvrtina čajne kašikice cimeta može smanjiti nivo šećera u krvi, kao i holesterol. Treba napomenuti da je cimet dozvoljen u manjim količinama. Ako se znate kontrolisati, svakako uvedite i cimet u svoju ishranu.

VINSKO SIRĆE


To je sjajan proizvod koji daje osećaj sitosti. Švedsko istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu hljeb umočen u vinsko sirće imaju dugotrajan osećaj sitosti i smanjenu potrebu za čestim obrocima. Razlog je najvjerovatnije što acetatna kiselina u vinskom sirćetu usporava prolazak hrane kroz želudac pa se javlja osećaj sitosti. Vinsko sirće od davnina je poznato i kao sredstvo za ispiranje rana, dezinfekciju posekotina, za obloge kod udaraca i nagnječenja, dezinfekciju kože, kod upala i povišene temperature te za ispiranje usne šupljine i inhalacije kod prehlade. Reč je, dakle, o vrlo korisnoj namirnici.

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Patko taj Uto Feb 05, 2013 12:07 am

Citam evo na poslu na temu Zdravlje iz kuhnje.
Svaka cast!!! na ovome forumu ima ama bas za svakoga po nesto.
Odlicna struktura tema i tekstova a sto je najvaznije to je JAKO INTERESANTO I POUCNO.
avatar
Patko

Broj poruka : 713
Points : 964
Reputation : 6
Datum upisa : 07.02.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZDRAVLJE IZ KUHINJE

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu