PLAVI FORUM

Lopovi u Vladi

Ići dole

Lopovi u Vladi

Počalji od Plavi taj Sre Feb 23, 2011 3:35 pm

citaj detlicu, ako ti je ova lopovcina ista predavala onda nije cudo sto si tako neuspjesan prevarant....

23 February 2011 13:52 pm
VLADA – VALDANOS – KJUBUS LUKS
Ugovor će još jednom provjeriti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ugovor sa britanskom kompanijom Kjubus luks /Cubus lux/ o dugoročnom zakupu Valdanosa neće biti potpisan prije nego što se cijeli proces, zbog javnosti i drugih okolnosti, još jednom ne provjeri, saopštio je danas vicepremijer Vujica Lazović.

On je agenciji Mina-business rekao da ugovor sa britanskim investitorom neće biti potpisan dok Vlada ne dobije valjane garancije kojima se potvrđuje da će ta firma realizovati investicioni program.

»Zbog negativne atmosfere oko cijele stvari, uslovili smo partnera i tražili da garancije obezbijedi prije potpisivanja ugovora. To nije praksa, jer se obično prvo potpisuje ugovor, pa se onda ostavlja rok u kojem treba da se obezbijede garancije i ukoliko se u tom periodu ne obezbijede, ugovor se raskida«, objasnio je Lazović.

On je ocijenio da su u pozadini svega interesi jednog broja bivših vlasnika koji bi mimo zakona još jednom da naplate zemljište.

Njima, kako je kazao, nijedan investitor nije dobrodošao i sve će im procedure uvijek biti sporne.

Lazović smatra da se u postupku zakupa Valdanosa ne radi o pitanju transparentnosti.

»Pozivno pismo za iskazivanje interesovanja poslali smo preko Ministarstva turizma na tri hiljade adresa i dobili odgovor od 13 kompanija, nakon čega smo raspisali tender. Javile su se dvije kompanije, od kojih je jedna na samom otvaranju, koje je bilo javno otvoreno za sve medije, odustala zato što nije imala kompletnu ponudu«, rekao je Lazović.

Nakon toga je, kako je dodao, ostala kompanija Kjubus luks, čije je dokumentacija bila u redu i poslije čega su započeti pregovori.

»Što se tiče respektabilnosti kompanije, jer se licitira sa njihovim izvještajima, u dokumentima koje je nama dostavila potvrđuje se i dokazuje da su oni 2005. pozitivno poslovali, što se vidi u izvještaju iz 2006. Pozitivno poslovanje je dokazano i izvještajem iz 2007. kao i 2008. godine«, naveo je Lazović.

Partner Kjubus luksu je španski hotelski brend Sol Melia čiji je godišnji profit, prema njegovim riječima, veći od budžeta Crne Gore.

Prijavama i vođenjem kampanje koja nije pozitivna, smatra on, stvara se negativna slika o Crnoj Gori, koja je ne predstavlja kao zemlju u kojoj su investitori dobrodošli.

»Čini mi se da će doći do toga da ćemo iz bilo kog interesa tražiti razlog da preispitujemo investitore. Nažalost, imamo čitav serijal tendera na koje se još niko nije javio. To su tenderi za Institut "Simo Milošević", Ostrvo cvijeća, kao i za Kontejnerske terminale«, rekao je Lazović.

Zbog toga, smatra on, treba ponovo doći u fazu u kojoj je svaki investitor važan, jer je to jedan od najbitnijih uslova za ekonomski razvoj.

Lazović je, osvrćući se na komentare poslanika Pokreta za promjene (PzP), Branka Radulovića na njegov račun, kazao da njegove optužbe ne shvata ozbiljno.

»Mislim da on, kada uvidi da gubi na popularnosti, na taj način pokušava da dobije političke poene. Posao vezan za praćenje postupka ugovora o privatizaciji podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) vodili su Ekonomski i Metalurški fakultet, koji je njegov matični«, rekao je Lazović.

Izvještaj koji Radulović smatra spornim, a koji je sastavio konzorcijum predvođen fakultetima, podsjetio je Lazović, jasno i precizno pokazuje gdje ugovor nije ispoštovan.

»Moguće da je nezadovoljan što kolege sa fakulteta imaju rezerve prema njegovim stručnim kapacitetima, jer ga nijesu uključili u taj ekspertski tim, pa od tada konstantno napada i svoj i Ekonomski fakultet i Univerzitet«, zakljućio je Lazović.

Radulović je u utorak na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije optužio predstavnike Univerziteta Crne Gore i Lazovića, da su potpisali izvještaj o poštovanju kupoprodajnog ugovora o KAP-u, koji sadrži falsifikovane informacije.
(kraj) adj/nar/bvm
avatar
Plavi

Ribe Broj poruka : 203
Points : 12973
Reputation : 42
Datum upisa : 24.09.2010
Godina : 73

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lopovi u Vladi

Počalji od Plavi taj Čet Feb 24, 2011 4:18 pm

24 February 2011 15:35 pm
KJUBUS LUKS – VALDANOS
Preispitaće odluku o učešću u projektu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Britanska kompanija Kjubus Luks /Cubus Lux/ preispitaće učešće u projektu Valdanos i pored ranije iskazane spremnosti za potpisivanje ugovora, jer se, kako kažu njeni predstavnici, osjeća nepoželjnim investitorom u Crnoj Gori, saznaje agencija Mina-business.

Predstavnici kompanije su uputili novo pismo Vladi u kojem su naveli da su se uvjerili da se protiv Kjubusa i njegovog uključenja u projekat Valdanos vodi kampanja.

"Neistine o pravu korišćenja maslinjaka, naknadno sporenje regularnosti tenderske procedure, a naročito špekulacije po pitanju poslovanja i kredibilnosti naše kompanije i naših partnera, koje su posebno esklalirale prije najavljenog potpisivanja ugovora, kao i poruke lokalnih organizacija i udruženja da nijesmo dobrodošli kao investitori, natjerala nas je da preispitamo učešće u ovom projektu i pored ranije iskazane spremnosti za potpisivanje ugovora“, navodi se u pismu.

U kompaniji su, kako dodaju, zbunjeni i Vladinim potraživanjem za osiguranje raznim garancijama prije potpisivanja ugovora.

„Taj zahtjev je u potpunoj suprotnosti s poslovnom praksom i standardima u Evropi“, tvrde u Kjubus luksu i dodaju da je konačni nacrt ugovora propisao različite procedure. „U ugovoru stoji 55 dana nakon potpisivanja ugovora, a sa druge strane se traži pet dana prije potpisivanja ugovora da moraju biti prezentirane“.

Kjubus je, kako kažu njegovi predstavnici, spreman da osigura tražene garancije odmah nakon potpisa ugovora, ali njegovi partneri žele da imaju pravne sigurnosti prije nego oslobode znatna finansijska sredstva.

„Insistiranje vašeg pregovaračkog tima da u potpunosti isključi međunarodnu arbitražnu klauzulu, procijenili smo da je preveliki rizik za zaštitu naše investicije, što nas onemogućava u daljem djelovanju. Ako tome dodamo, da je proces valorizacije i izdavanja u dugoročni zakup lokacije Vladanos, od raspisivanja tendera pa do danas, bio praćen sa mnogo problema, kao što su usaglašavanje i kašnjenje u donošenju studije lokacije, gdje, nažalost, nijesu prepoznate naše investicone namjere, prezentirane kroz ponudu, a što je svakako uticalo na fizibilnost našeg projekta, čime je i stepen rizičnosti investicije dobijao na većem značaju“, naveli su iz britanske kompanije.

Isto tako, kako su dodali, negativni medijski natpisi, vezani za neriješena imovinska pitanja, konstantni zahtjevi za povratak imovine bivših vlasnika, kao i jedan broj sudskih procesa s tim u vezi, stvarao je značajnu rezervu kod procjene uspješnosti projekta.

„Kompletna atmosfera koju su stvorile pojedine grupe, plaćene novcem poreskih obveznika EU, koji sinhronizovano vode kampanju protiv realizacije ovog značajnog projekta, predstavlja preveliki rizik za zaštitu investicije“, ocijenili su u Kjubus luksu.

Predstavnici kompanije tvrde da su u posljednjih nekoliko mjeseci radili isključivo na osiguravanju finansijske konstrukcije za Valdanos.

„Uzimajući u obzir današnju situaciju na globalnom planu postigli smo izuzetan uspjeh. Banke koje su prisutne u regiji pokušavaju da izravnaju bilanse i nijesu previše zainteresovane za finansiranje novih projekata koji su daleko iznad 100 miliona EUR u Crnoj Gori“, kažu iz Kjubus luksa.

Bilo je poznato da je, kako dodaju, Kjubus firma srednje veličine i da ima partnere.

Zbog toga su, kako navode, ušli u partnerstvo sa čim su osigurali ne samo know-how nego i povećali mogućnosti u projektu.

„Sol Melia je od početka bio naš partner koji bi dodao iskustvo i svjetsko znaje kako da se izgradi i vodi ovakav rizort poput Valdanosa. SREC Group iz Švajcarske biće nas partner u equity i mezzanin finansiranju“, saopštili su iz Kjubus luksa.

Oni napominju da ovo pismo ne predstavlja njihovo povlačenje iz projekta ili odricanje od prava na projekat kao ni njihovo pravo da traže naknadu od odgovornih pojedinaca i organizacija.

„U skladu s pravilima, Londonskoj berzi ćemo dostaviti kopiju ovog pisma AIM timu za njihovu procjenu. Nadamo se da, pored sveg navedenog, se ovaj projekat može dovesti do kraja na zadovoljstvo svih učesnika u njegovoj realizaciji“, zaključili su u kompaniji.
(kraj) bvm
avatar
Plavi

Ribe Broj poruka : 203
Points : 12973
Reputation : 42
Datum upisa : 24.09.2010
Godina : 73

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lopovi u Vladi

Počalji od Plavi taj Pet Feb 25, 2011 6:21 pm

Posljednji update: 25. Feb 2011, 10:10
Lazović depresivan zbog Cubus Luxa
Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović rekao je da bi odustajanje britanske kompanije Cubus Luxa od zakupa Valdanosa poslalo veoma lošu poruku iz Crne Gore drugim investitorima, piše Pobjeda.

"Nakon što sam dobio pismo od Cubus Luxa osjećam se depresivno jer to šalje loš signal svim potencijalnim investitorima. Ipak, razgovaraćemo u Tenderskoj komisiji, a namjeravamo to da učinimo i sa investitorom", rekao je Lazović.

Kako prenosi RTCG, Lazović je rekao da je britanska firma bila spremna da obezbijedi sve potrebne garancije, ali su poslije kampanje u javnosti, ipak, odlučili da još jednom razmotre investiciju na području Valdanosa.

"To je investitor koji dolazi iz države koja je članica Evropske unije i koja se kotira na berzi. Uz njih, kao partner u projektu bila bi španska firma Sol Melia koja je u toj oblasti prva u Španiji, a u SAD treća", dodao je Lazović.

On je kazao da eventualno odustajanje Cubus Luxa ne bi donijelo bilo kakvu korist, jer bi to značilo da se neće realizovati investicije vrijedne nekoliko stotina miliona eura i posao za 200 do 300 radnika.

ko ne bi bio depresivan....treba vrcati pare......detlicu , jel jos navijas za ove vrle demokrate sto pune dzepove a prstom pokazuju na Mugija????????
avatar
Plavi

Ribe Broj poruka : 203
Points : 12973
Reputation : 42
Datum upisa : 24.09.2010
Godina : 73

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lopovi u Vladi

Počalji od 696 taj Uto Avg 16, 2011 10:06 pm

https://www.youtube.com/watch?v=9I8XFkuPrMw&feature=player_embedded#at=10

Niko bolje ne opisa "crnogorce" nego Slavko Perovic ! cheers
avatar
696

Broj poruka : 23
Points : 11026
Reputation : 30
Datum upisa : 05.10.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lopovi u Vladi

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu