PLAVI FORUM

ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Pet Sep 05, 2014 8:57 am

OTKRIVENA POTPUNO NOVA VRSTA ZIVOTINJICA NA DNU OKEANA

Na dnu okeana je otkrivena nova vrsta zivotinjica. One imaju tako neobicnu gradju i strukturu da ne pripadaju ni jednoj poznatoj vrsti, pa su zato jedini predstavnici potpuno nove vrste zivotinja sa nazivom DENDROGRAMMA ENIGMATICA. One se sastoje od zelatinozne mase i nemaju prepoznatljivi nervni sistem. U gornjem delu imaju neku vrstu „sesira“ kao sto to poznajemo od pecuraka, odatle se grana sistem za varenje, a na kraju zivotinjice se nalazi kombinovan otvor anus/usta. Dva izvijena dela u blizini usta sluze izgleda da bi se izbacio slajm i da bi se zivotinjica tako fiksirala da moze da se hrani. Preko DNA proba naucnici nisu uspeli da pronadju srodne vrste koje su danas poznate, pa zato pokusavaju da pronadju jos neke primerke ove zagonetne zivotinjice kako bi mogli bolje da je prouce i klasifikuju.

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Čet Avg 01, 2013 12:15 am

TAJNA GEKONOVIH LEPLJIVIH PRSTIJU

Istraživanja otkrivaju način na koji se gekoni lepe čak i za mokre podloge. Naučnici već dugo znaju da gekoni mogu da se penju uz zid poput Spajdermena. Ali ono što nije tako dobro objašnjeno jeste način na koji se ovi reptili drže za mokre površine, koje su česte u njihovim kišnim tropskim staništima. Kako otkriva novo istraživanje, odgovor na ovo pitanje leži u činjenici da lepljivi prsti gekona omogućuju hodanje po podlogama koje se ne kvase ravnomerno kada pada kiša, poput lišća, ali ne i po površinama poput stakla gde se vlažnost ravnomerno raspoređuje. Kako bi proučili način na koji se gekoni lepe za podlogu, tim naučnika je posmatrao način na koji šest Tokeja (Gekko gecko) pokušava da hoda po različitim podlogama. Nogice ovih reptila bile su umočene u vodu ispod koje se nalazilo staklo, pleksiglas, providna plastika ili teflon. Pleksiglas i providna plastika po strukturi oponašaju podlogu po kojoj gekoni hodaju u svojim prirodnim staništima. Dok bi se gekon kretao uz jednu od ovih podloga naučnici su posebnom opremom svezanom oko njegovog trupa pokušavali da ga podignu različitim intenzitetom sile sve dok ga ne bi odvojili od podloge. Na ovaj način su uspevali da izmere snagu kojom se gekon drži za podlogu.


Rezultati su pokazali da se na staklu formira sloj vode između gekonovih prstiju i podloge, smanjujući njegovu sposobnost da se zalepi za staklo. Ali na pleksiglasu i plastici ispod gekonovih prstiju uspevali su da se naprave vazdušni džepovi koji su im omogućavali da ostanu suvi i održe lepljivost. Ovi nalazi bi mogli pomoći stvaranje sintetičkog selotejpa koji bi se lepio i za mokre podloge. Naučnici smatraju da su gekoni razvili ovakvu podlogu prstiju kako bi mogli da prežive u kišnim prašumama. Na primer, ako gekona zadesi pljusak dok se nalazi na drvetu nejgovo okruženje će duže vremena ostati vlažno što bi značilo da gekon u ovim situacijama ne bi bio u stanju da pobegne od predatora ili traži hranu._________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Sub Jul 06, 2013 2:09 pm

UPECAO RIBU STARU 200 GODINA

Amerikanac Henri Libmen upecao je na Aljasci ribu staru 200 godina, rekordni ulov koji je naljutio mnogobrojne aktiviste za zaštitu prava životinja. Libmen je vremešnu ribu, neobičnog izgleda, upecao na otvorenom moru, u zalivu Sitka. Reč je o primerku sebastes borealis, ribe slične škarpini, koja je progutala udicu na oko 270 metara dubine. Odmah sam video da je abnormalno velika, ali sam shvatio da je to novi rekord tek kada sam pogledao u priručnik koji držimo na brodu - kazao je Libmen.

Čudnovata kreatura impozantnih proporcija - duga je metar, a teška blizu 20 kilograma, poslata je na analizu u ministarstva ribolova i lova Aljaske. Nakon prvih testova, stručnjaci su ustanovili da je riba stara najmanje dva veka, što predstavlja novi rekord. Prethodni je držala riba stara 175 leta. Ukoliko datiranje bude potvrđeno, ovaj sebastes bi bio stariji od države Aljaske, koja je kupovinom od carske Rusije pripala Sjedinjenim Američkim Državama 1867.

Vest o ulovu ribe izazvao je bes ekologa. Prema pisanju "Njujork dejli njuza", na hiljade aktivista za zaštitu prava životinja i drugih ljubitelja prirode protestovalo je zbog ubijanja ovako retkog primerka. Njihovo nezadovoljstvo, međutim, nimalo nije uznemirilo Libmena koji je ponosno pozirao sa svojim trofejnim ulovom i izjavio da ribu namerava da izloži u svojoj kući u Sijetlu.


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Sre Jul 03, 2013 3:50 pm

JEDNA OD NAJREDJIH RIBA NA SVETU U NERETVI

Tomislav Limov iz Gabele izvukao je iz Neretve ribu dugu 55 centimetara, nalik jegulji, koja se popularno zove paklara (petromyzontidae), a nalazi se na crvenoj listi najređih svetskih riba, piše Bljesak. On i njegovi prijatelji ostali su začuđeni ovim ulovom, jer se radi o ribi koja nema čeljusti već ima stalno otvorena usta, okružena pipaljkama, a još je veće iznenađenje činjenica da ova riba nije do sada viđena ni ulovljena u Neretvi. Prema podacima dostupnim na internetu, ova riba je živi fosil koji se već 500 miliona godina gotovo nije promenio. Danas su sve vrste paklara toliko retke, da su stavljene na "crvenu listu" akutno ugroženih životinja.

Pretežno žive u morskim obalnim vodama i slatkoj vodi. Paklare nemaju čeljusti, a okrugla usta s rožnatim zubima oblikovana su za sisanje. Imaju jednu nosnicu, dva oka i sedam škržnih otvora. Takva usta paklarama omogućuju pripijanje za podlogu, ali i za njihov plen. One se usnim levkom priljube uz svoje žrtve i onda im sisaju krv i tkivo.


Rečna paklara obično napada ribe, a hrani se i uginulim životinjama. Osim toga, paklare su poznate i po tome što deo života provode u slatkim vodama, a deo u moru. U svakom slučaju ovaj neobičan ulov podstakao je zanimljive ribarske priče, pa su se neki odmah zapitali da li je i ova riba možda Neretvom krenula prema Evropskoj uniji, koja je udaljena svega nekoliko kilometara.


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Pet Jun 28, 2013 7:24 pm


U zooloskom vrtu San Antonio u Teksasu rodila se kornjaca sa dve glave:Poslednji izmenio Gretta dana Čet Avg 01, 2013 12:10 am, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Pon Jun 24, 2013 11:39 pm

NAJNEOBICNIJE NOVE VRSTE NA PLANETI

Tokom proteklih šest godina, Top 10 listu novih vrsta sastavlja Internacionalni Institut za istraživanje vrsta pri državnom Univerzitetu Arizona, i objavljuje je na godišnjicu rođenja Karla fon Linea, švedskog prirodnjaka i naučnika. U 18. veku botaničar Line napravio je savremen sistem za imenovanje i klasifikovanje vrsta. Stručno telo izabralo je top 10 novih vrsta od preko 140 nominovanih – da bi se njihov ulazak na listu razmatrao, vrste su morale biti imenovane tokom 2012. godine prema odgovarajućem sistemu imenovanja.

„Tražili smo organizme neočekivanih karakteristika ili veličine, kao i one pronađene na retkim ili teško dostižnim staništima“, naveo je u saopštenju Antonio Valdekasas, biolog i zoolog sa Nacionalnog muzeja prirodnih nauka u Madridu, Španija. „Takođe smo tražili organizme koji su posebno značajni za čovečanstvo – one koji igraju određenu ulogu u ljudskom okruženju ili su sa njima u vezi“, dodao je Valdekasas predsednik odbora koji je pravio top 10 listu.

Jedna od takvih vrsta je i bubašvaba koja svetli u mraku nazvana Lucihormetica luckae. Svojim svetlećim osobinama, ova vrsta bubašvabe zapravo oponaša svoju toksičnu rođaku i na taj način tera predatore od sebe.


Pored bubašvabe, na listu je dospeo i sunđer mesožder u obliku harfe. Sunđer (Chondrocladia lyra), koji živi na više od tri kilometara ispod Tihog okeana, ima 20 bodljikavih lopatica koje podsećaju na žice harfe. Kada ulovi mesnati plen, sunđer ga obavija u tanku membranu i polako počinje da vari životinju.


Na listi se našao i majmun sa plavom zadnjicom. Otkriven u Demokratskoj Republici Kongo, Cercopithecus lomamiensis je životinja koju je lakše čuti nego videti. Očigledno, ovaj majmun dubokim glasom izvodi pesmu u zoru. I pored toga, on ima neke čudne karakteristike, uključujući ogoljeni deo kože plave boje na zadnjici i genitalijama, kao i čovekolike oči.


Na listi su još i crna gljiva koja preti da ošteti crteže koji se nalaze u pećini iz doba paleolita; zatim sićušna ljubičica sa visokih Anda u Peruu; žbun, koji spada u ugrožene vrste, sa smaragdno-zelenim listovima i cvetovima izrazito ljubičaste boje; i nova vrsta visećih muva koja oponaša lišće nalik onom sa ginko drveta.

U ovom neobičnom društvom našli su se još i noćna zmija koja jede puževe (Sibon noalamina) pronađena na planinskom vencu u Panami; žaba ekstremno male veličine (Paedophryne amanuensis) – dugačka je 7 milimetara i sada se smatra najmanjim kičmenjakom na svetu.


U odboru kažu da je identifikovanje vrsta na Zemlji težak posao, pogotovo od kada su mnoge od njih ugrožene. „Decenijama smo u proseku otkrivali oko 18 hiljada vrsta godišnje, što se činilo razumljivim pre krize biodiverziteta. Sada, kada znamo da milioni vrsta možda neće preživeti 21. vek, vreme je da ubrzamo tempo“, naveo je u saopštenju Kventin Viler, osnivač i direktor Internacionalnog Instituta za istraživanje vrsta pri državnom Univerzitetu Arizona, dodajući da im je potrebna jedna misija slična onoj kakvu ima NASA, da bi u narednih pedeset godina pronašli još 10 miliona vrsta.


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Ned Jun 02, 2013 2:05 am

U SIBIRU OTKRIVENA ODLICNO OCUVANA KRV MAMUTA

Torzo i noge ženke mamuta kao i krv koja je bila u tečnom stanju pronađeni su Novosibirskoj oblasti. Ova ženka mamuta živela je pre oko 10 hiljada godina, a ostala je dobro očuvana jer se, za razliku od drugih mamuta nije odmrzla, pa onda ponovo zamrzla objasnio je Semion Grigoriev, iz Muzeja mamuta na Institutu za primenjenu ekologiju severa na Severoistočnom federalnom univerzitetu u Sibiru.

Pronalazak, koji tek treba da bude objavljen u naučnom časopisu, može pomoći da se jedan od ovih divova vrati u život i to kloniranjem. Južnokorejski i ruski naučnici za matične ćelije planiraju da kloniraju ovu izumrlu zivotinju, tako što će ubaciti DNK izumrle životinje u jajne ćelije slonice,koja bi, ukoliko kloniranje bude uspešno, posle 22 meseca rodila mladunče mamuta.

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Ned Dec 02, 2012 12:04 am

KLJUNAR

Izgleda kao da je neko spojio nekoliko razlicitih zivotinja. Dugačak je oko 60 cm. Od toga četvrtina odlazi na vodoravno spljošten rep. Ima gustu, meku i masnu dlaku, koja sprečava kvašenje tela vodom. Noge su mu kratke, a među prstima ima plovne kožice. Bezubi i spljošten kljun sličan je pačjem. Uši su mu bez ušnih školjki i može da ih zatvori. Nosni otvori se nalaze na prednjoj ivici kljuna. Kljunar je noćna životinja. Živi pored mirnih i sporih voda. Na obalama takvih reka iskopa jakim kandžama jazbinu, koju obloži lišćem; od nje vode hodnici jedni ispod a drugi iznad površine vode.


Pliva odlično. Hranu istražuje u mulju veoma spretno; ona se sastoji od vodenih životinja, kao što su puževi, školjke, crvi i larve insekata. Ženka nosi mekokora jaja koja imaju u prečniku po 1 cm. Jaja zagreva toplotom svoga tela dok se mladi ne izlegu. Kada se mladi izlegu, oni se hrane mlečnom hranom koju luče žlezde grupisane na trbuhu žene. Mužjak ima na zadnjim nogama po jednu probušenu ostrugu. Svaka je od njih u vezi sa kanalom jedne žlezde. Živi u jugoistočnoj Australiji i Tasmaniji.


_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Gretta taj Sub Dec 01, 2012 11:43 pm

KOALA

Koale, tipični predstavnici australijske faune, zovu se još i "australijski medvedići". Tako se u govoru često nazivaju, jer podsećaju na male medvede, iako ne pripadaju istoj familiji sisara - oni su, zapravo, torbari. Ove neobične životinjice nastanjuju isključivo prostranstva Australije i nemoguće ih je naći na bilo kom drugom kontinentu, čak ni u zoološkom vrtu! Razlog tome je što se ove životinje vrlo specifično hrane i u tome su veoma izbirljive i isključive - one jedu samo lišće određenih vrsta eukaliptusa koje rastu samo u Australiji.


Odrasla koala dužine je oko 50 cm i teži oko 10-ak kilograma. Novorođene koale dugačke su svega 2 cm i nisu u stanju da žive samostalno, već ih majka stavi u svoju "torbu", naročiti kožni nabor sa prednje strane stomaka (kao kod kengura) u kojoj mladunče ostaje oko 8 meseci.

Nakon što mala koala preraste torbu svoje majke, ona se ipak ne rastaje od nje, već prelazi na njena leđa i na taj način putuje svuda sa njom još naredne dve do dve i po godine, nakon čega počinje svoj samostalan život.


Poslednji put izmenio Gretta dana Pet Dec 05, 2014 11:19 am, izmenio ukupno 7 puta

_________________
DUM SPIRO SPERO
avatar
Gretta

Vaga Broj poruka : 10681
Points : 16033
Reputation : 131
Datum upisa : 14.12.2010
Godina : 99
Lokacija : Pala s Marsa

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu