PLAVI FORUM

Mugi

Ići dole

Mugi

Počalji od Plavi taj Sre Nov 24, 2010 5:59 pm24 November 2010 14:29 pm
POLITIKA – SDP – DPS
Sukob Mugoše i Konjevića nije sukob dvije partije

Podgorica, (MINA) – Sukob gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i predsjednika Skupštine Glavnog grada, Raška Konjevića, ne treba posmatrati kao sukob dvije partije, već ličnosti i principa, smatra profesor Miloš Bešić.

Podgorički parlament, glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Narodne stranke i Demokratske srpske stranke usvojio je danas novi Statut Glavnog grada. Konjević ocijenio je da je koalicija DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP) u Podgorici u »vidljivoj krizi«.

»Mislim da je to nešto što smo mogli da očekujemo, s obzirom na tenzije koje su karakterisale izborni proces. Riječ je o, po mom sudu, vrsti sukoba između ličnosti i principa«, rekao je Bešić agenciji MINA.

On ne smatra da će to, kako je kazao, uzdrmati odnose dvije partije na nivou državne vlasti.

»SDP će pokušati da istraje u principima na kojima insistira, a da sa druge strane ne ugrozi koaliciju na državnom nivou«, rekao je Bešić.

On smatra da je Konjević, u tom kontekstu, uputio pismo ministru finansija Igoru Lukšiću, koji je nedvosmisleno iskazao svoj stav, a koji, dodao je Bešić, nije u skladu sa Mugošinim.

»Tu nije riječ o odnosu SDP-a i DPS-a, već o odnosu između aktuelnog gradonačelnika i urušavanja osnovnih demokratskih principa funkcionisanja parlamenta«, smatra Bešić.

Prema njegovim riječima, pravo pitanje koje bi moglo dovesti u opasnost koaliciju na državnom nivou, je pozicija Mugoše unutar DPS-a.

Čini se, kako je kazao Bešić, da Mugoša ponekad ima, a nekad nema podršku unutar te partije.

»Ukoliko je njegov položaj dovoljno jak, to može da dovede u pitanje koaliciju na državnom nivou«, ocijenio je Bešić.

On smatra da Mugoša koristi postojeću skupštinsku većinu kad mu odgovara, a po potrebi stvara novu.

»Time devastira postojeću skupštinsku većinu kako mu odgovara. On to želi da interpretira kao prost princip većine, ali to je miniranje koalicionih sporazuma i onog što je kaolicioni aranžman«, rekao je Bešić.

Prema njegovim riječima, važan je interes građana i ne treba zaboraviti razlog sukoba, odnosno zahtjev SDP-a da bude ispoštovano načelo javnosti.

»Sukob je nastao zbog toga što je trebalo da statutarne promjene idu u pravcu da, sve što radi Skupština, naročito u finansijskom dijelu, bude javno i dato javnosti na uvid, onim građanima koji iz sopstvenog džepa finansiraju budžet Skupštine Opštine«, kazao je Bešić. »Negacija principa javnosti u radu i formiranje alternativne većine, kako bi se negirao taj princip, je nešto što je neprihvatljivo«.
avatar
Plavi

Ribe Broj poruka : 203
Points : 12973
Reputation : 42
Datum upisa : 24.09.2010
Godina : 73

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mugi

Počalji od Pera Detlic taj Pon Jan 24, 2011 8:39 am

Vrhovni sud poništio opštinsku prodaju zemljišta preduzeću "Carine"
24. januar 2011.


Vrhovni sud poništio je krajem decembra ugovor kojim je Glavni grad prodao preduzeću “Carine” 15.205 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom u septembru 2007. a državno tužilaštvo ponovo je prozvano da istraži da li su gradonačelnik Miomir Mugoša i njegov bivši službenik zloupotrijebili službeni položaj, pišu "Vijesti".

Vijeće sudije Radoja Orovića utvrdilo je da je ugovor ništavan i sklopljen bez pravnog osnova. Po tada važećim propisima Glavni grad nije imao pravo da imovinu prodaje mimo tendera i na osnovu neposredne pogodbe. Za nepuna četiri mjeseca, “Carine”, čiji je vlasnik Čedo Popović, pobijedile su na tenderu Glavnog grada za to zemljište u skladišnoj zoni uz željezničku prugu sa cijenom od oko 13,5 miliona eura, potom odustale jer im je cijena bila visoka i zatražile da plac kupe jer su već vlasnici oko 3.300 kvadrata, pa hoće da “dokompletiraju parcelu”. Mugoša je to odobrio, a tadašnji direktor Direkcije za imovinu Dragan Đukić potpisao ugovor sa “Carinama” na oko 2,5 miliona. Poslije odluke Vrhovnog suda, Glavni grad će morati da vrati “Carinama” novac, a one će gradu morati da vrate nelegalno kupljeno zemljište, jer ništavan ugovor ne proizvodi pravne posljedice.

“Potvrđuje se presuda Osnovnog suda, kojom se utvrđuje da su ništavni ugovori o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu, koji su zaključeni 4. 9. 2007. godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda, koji je odlučivao po zahtjevu za reviziju vlasnika firme “Šofranac” Veselina Šofranca, drugoplasiranog na tenderu Glavnog grada, koji je ponudio neznatno manju sumu od Popovića. Potpuno suprotno, prethodno su odlučili Viši sud, koji se u svom rezonovanju pozivao i na “buduća zakonska rješenja” kao i tužilaštvo, koje je odbacilo krivičnu prijavu MANS-a protiv Mugoše i Đukića.

Obje institucije tvrdile su da je sve regularno. U presudi, u koju su “Vijesti” imale uvid, vijeće je samo potvrdilo odluku koju je u aprilu prošle godine donijelo vijeće Osnovnog suda u Podgorici, a dva mjeseca kasnije nakon žalbe Mugoše i Popovića Viši sud presudio je u njihovu korist.Vrhovni sud je ocijenio rezonovanje Višeg suda “neprihvatljivim i zasnovanim na pogrešnoj primjeni materijalnog prava”.Sud je utvrdio da je prema tada važećem zakonu, Glavni grada mogao da gradsko zemljište prodaje samo na javnom nadmetanju ili prikupljanjem najboljih ponuda. Od tog načina, kako je objašnjeno u presudi, Opština je mogla da odstupa samo u slučaju da je zemljište namijenjeno za izgradnju objekata važnih za državu (vrtići, škole, zdravstvene ustanove...) ili u slučaju sporazuma o vraćanju zemlje zbog restitucije, a nikako radi “kompletiranja parcele”. Sud je ocijenio i da se tender i prodaja neposrednom pogodbom moraju smatrati jednim postupkom, jer su se desili u kratkom vremenu, te da je zbog toga Šofranac imao pravo da tuži Glavni grad i “Carine”, što mu je Viši sud osporavao.

Tužilac, koji je odbacio krivičnu prijavu MANS-a, tvrdio je da je s neposrednom pogodbom sve u redu, smatrajući je odvojenim postupkom od tendera, pozivajući se na opštinsku odluku koja nije važila u vrijeme sklapanja ugovora.“Iz izloženog jasno proizilazi da je u pitanju postupak prenosa prava korišćenja na predmetnom zemljištu neposrednom pogodbom u suštini nastavak postupka prenosa prava korišćenja započetog javnim pozivom. Na ovakav zaključak nesumnjivo ukazuje i autonomno opredjeljenje (Glavnog grada) u javnom pozivu od 25. 05. 2007. godine određivanjem opštih uslova nadmetanja, u okviru kojih je predvidio i postupanje u situaciji kada se ne izvrši odabir najboljeg ponuđača po javnom pozivu, tako da će se ponoviti na isti način - ponovnim oglašavanjem javnog poziva”, navodi se u presudi.V ijeće Vrhovnog suda naglašava da Grad Podgorica nije mogao da poništi dogovore s tendera, nakon što su “Carine” odustale od kupovine, a onda da s vlasnikom iste firme nastavi sporazumno da dogovara prodaju parcele.

Direktor u MANS-u Dejan Milovac rekao je “Vijestima” da vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić sada ima dovoljno osnova “da ne ponovi grešku iz 2008. godine” kada je njihova prijava odbačena, i da, napokon, otvori istragu zbog prodaje ove parcele...............................
oće li šerif najzad u zatvor?!
avatar
Pera Detlic

Broj poruka : 88
Points : 7459
Reputation : 0
Datum upisa : 24.09.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mugi

Počalji od Plavi taj Uto Jun 07, 2011 12:48 pm

detlicu , ispusise ga ovi fasisticko vatikanski dupeljupci....Very Happy


07 June 2011 12:18 pm
POLITIKA – SDP – IZJAVA
Konjević: DPS-u potrebna podrška prosrpskih stranaka

Podgorica, (MINA) – Podgorički Odbor Demokratske partije socijalista (DPS) mora sklopiti novi politički savez sa nekom od prosrpskih opozicionih partija, da bi Miomir Mugoša bio izabran za gradonačelnika Podgorice, poručio je danas predsjednik Skupštine Glavnog grada, Raško Konjević.

Konjević je agenciji MINA kazao da Mugoša neće imati podršku odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) što, shodno koalicionom Sporazumu, znači raskid koalicije na lokalnom nivou.

„Shodno potpisanom koalicionom Sporazumu ’ukoliko kandidat za gradonačelnika nije izabran glasovima koalicionih partnera, koalicija se smatra raskinutom’, i SDP će poštovati tu odredbu Sporazuma“, kazao je on.

Prema tome, kako je naveo, da bi Mugoša bio izabran, potrebno je da podgorički DPS sklopi novi politički savez sa nekom od prosrpskih opozicionih partija.

Na pitanje kada će sazvati sjednicu opštinskog parlamenta povodom izbora gradonačelnika, Konjević je kazao da će to učiniti kada dobije pisani zahtjev odbornika DPS-a.

„Kada zvanično dobijem pisani zahtjev odbornika DPS-a sa prijedlogom njihovog kandidata, donijeću odluke u skladu sa Zakonom“, rekao je on.

Konjević je dodao da će organi SDP, u skladu sa Statutom partije, donijeti odluke shodno ranije iznijetim predizbornim i postizbornim stavovima.
(kraj) gop/žug
avatar
Plavi

Ribe Broj poruka : 203
Points : 12973
Reputation : 42
Datum upisa : 24.09.2010
Godina : 73

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mugi

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu